Prázdniny se kvapem blíží. V prosinci se každá kuchyně promění v laboratoř chutí, kde se připravují nejrůznější pokrmy. Jednou z hlavních surovin je v tomto období kysané zelí. Podívejte se, jak ho připravit tak, aby se vám rozplývalo na jazyku.
Kysané zelí je jednou z klíčových ingrediencí vánočních pokrmů. Připravit ho chuťově výrazné a měkké není příliš složitý kulinářský úkol, ale je třeba pamatovat na několik důležitých pravidel, která vám umožní plně si vychutnat jeho chuť. Poradíme vám také, co dělat, aby pokrm nebyl příliš kyselý.
Jak dlouho vařit kysané zelí, aby bylo měkké? Příprava siláže krok za krokem
Siláž měla v srdcích Poláků vždy zvláštní místo. Na jejich absenci si během sezony nemůžeme stěžovat. Zelí lze použít jako samostatný pokrm nebo jako náplň do knedlíků, kroket a řízků. Pokud si však nechcete zahrávat s nádivkou, můžete z něj jednoduše připravit bigos. V tomto případě bude postup trochu jiný – siláž není třeba krájet.
Pokud jde o všechny ostatní způsoby využití zelí, krouhání je jedním z nejdůležitějších prvků, které by se měly provést hned na začátku. Předem omytý produkt pak přidejte do vroucí a mírně osolené vody a vařte nejméně 40 minut. Je důležité, aby hrnec nebyl přikrytý pokličkou. Po uplynutí uvedené doby zkontrolujte, zda je zelí dostatečně měkké, aby vás uspokojilo. Nejlépe to poznáte tak, že vyjmete nejsilnější kus – pokud je hotový, budou mít správnou konzistenci i všechny ostatní. Další fází je tlačení, při kterém dochází k rozhodující akci.
Nejchutnější kysané zelí v salátu. Skvěle funguje v každém ročním období
Při cedění zelí je důležité rozhodnout se pro stupeň kyselosti. Pokud zjistíme, že chuť nálevu je příliš sytá, můžeme ho propláchnout pod tekoucí vodou. Pokud tento postup nepomohl, můžeme zeleninu vložit zpět do vroucí vody a vařit dalších 10-15 minut. Někteří také doporučují smíchat nakládanou verzi s čerstvou, aby se chuť zjemnila. Takto uvařenou ji můžeme dochucovat a vařit v závislosti na receptu a našich preferencích.
Kysané zelí bude také skvělým doplňkem večeře nejen ve svátečním období. Skvěle se hodí jako příloha k rybím pokrmům. Příprava salátu je velmi jednoduchá. Stačí nakrájet jednu velkou cibuli a osmažit ji na oleji. Poté přidejte 0,5 kg kysaného zelí, zalijte 1/4 šálku vody a přidejte 2 bobkové listy a 4 zrnka pepře. Vše zahřívejte, dokud zelenina nezměkne. Na samém konci dochutíme solí, pepřem a majoránkou a máme hotovo.