Užitečná ryba, kterou Češi jedí příliš zřídka. Je levná a k dostání v každém obchodě.

Tučné mořské ryby by měly být základem zdravého jídelníčku. Obsahují mnoho cenných živin, zejména omega-3 mastné kyseliny. Mezi běžně dostupnými rybami, které bychom v Česku měli jíst každý den, vystupuje do popředí levná makrela. Které druhy byste měli vybírat, abyste získali ty nejlepší?

  1. Od srdce, krevního tlaku až po anémii – díky obsahu omega-3 kyselin, vitamínů a minerálů má makrela na náš organismus pozitivní vliv.
  2. Vyplatí se o ni usilovat v každém ročním období, ale zejména na podzim a v zimě, kdy potřebujeme posílit.
  3. Je však důležité vybírat ryby ze spolehlivých zdrojů, protože makrela má tendenci hromadit rtuť.

Makrela patří do skupiny tučných mořských ryb, které jsou považovány za nejzdravější. To vše díky obsahu omega-3 kyselin, které mají pozitivní vliv na srdce a mozek. Lékaři se domnívají, že tučné mořské ryby jsou nejlepším zdrojem této složky.

Jaké živiny makrela obsahuje?

Co dalšího kromě omega-3 mastných kyselin lze v makrele nalézt? Je bohatá na:

  1. kompletní bílkoviny,
  2. vitamíny skupiny B,
  3. vitamín D,
  4. železo,
  5. hořčíku,
  6. draslík,
  7. fosforu,
  8. selenu.

To však nic nemění na tom, že 100 g makrely obsahuje také hodně, celých 205 kcal. Mluvíme o čerstvé rybě – uzená ryba jich obsahuje ještě více.Užitečná ryba, kterou Češi jedí příliš zřídka. Je levná a k dostání v každém obchodě.

Užitečné vlastnosti makrely

Tučné mořské ryby, jako je makrela, snižují hladinu cholesterolu a krevní tlak. Americká zdravotnická asociace uvádí, že omega-3 mastné kyseliny obsažené v makrele snižují riziko mrtvice a srdečních onemocnění. Tato ryba je také zdrojem vitaminů, které v kombinaci s omega-3 kyselinami pomáhají snižovat záněty, hladinu triglyceridů a oxidační stres.

Pravidelná konzumace makrely podporuje zdraví mozku. Kyselina DHA v ní obsažená chrání mozkové buňky a podporuje proces myšlení. Některé studie také naznačují souvislost mezi nižším rizikem vzniku Alzheimerovy choroby a konzumací většího množství omega-3 mastných kyselin z potravin, jako jsou tučné mořské ryby.

Ačkoli je makrela kalorická, díky vysokému obsahu bílkovin poskytuje pocit sytosti, což pomáhá udržovat štíhlou postavu. Studie provedené v rámci středomořské a okinawské diety prokázaly, že konzumace některých potravin, včetně ryb, snižuje riziko předčasného úmrtí a křehkosti kostí u starších osob.

Jak často jíst makrelu?

Evropská kardiologická společnost uvádí, že bychom měli jíst tučné ryby alespoň dvakrát týdně. Podobná doporučení byla vypracována i pro Američany, což ukazuje, jak důležitou součástí zdravého jídelníčku je bez ohledu na zeměpisnou polohu.

Bohužel v České republice jsou údaje o konzumaci ryb opačné než doporučení, protože statisticky jíme ryby jednou za čtrnáct dní. Výjimkou jsou Vánoce, ale i tehdy na stolech převažuje kapr, který nepatří do skupiny tučných mořských ryb.

Makrela – užitečná, nebo škodlivá?

Makrela je sice užitečná, ale má tendenci hromadit rtuť, která je pro člověka škodlivá. Z tohoto důvodu se vyplatí vybírat výrobky pouze ze spolehlivých zdrojů – nezapomeňte, že toto pravidlo platí pro všechny druhy ryb, nejen pro makrelu.

Nejméně rtuti je v makrele atlantské, o něco více v makrele španělské a královské. Neměly by je konzumovat zejména těhotné a kojící ženy.

Pamatujte, že nejlepší jsou čerstvé ryby, které lze připravovat různými způsoby. V České republice bohužel vede makrela uzená (snadno se dá koupit i makrela konzervovaná), která je sice bohatá na živiny, ale už není tak lehká na žaludek.

Kdo by se měl makrele vyhnout?

Absolutní kontraindikací konzumace makrely je citlivost na histamin, protože ryba je na tuto sloučeninu bohatá.

Kvůli purinovým sloučeninám, které obsahuje, se nedoporučuje lidem trpícím dnou.

Jak již bylo zmíněno, makrela se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.

Odborníci doporučují nepodávat ji kojencům a malým dětem, pro které mohou být zbývající nečistoty velmi škodlivé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *