Halva je prospěšná, ale za určitých podmínek. Ujistěte se, že dodržujete

Je to jeden z nejstarších cukrářských výrobků na světě a stále má mnoho příznivců po celém světě. Je známá svou výraznou chutí a křupavou konzistencí a je považována za zdravou alternativu běžných sladkostí. Je však halva skutečně zdravá? Jak si vybrat kvalitní výrobek a jakou porci je možné sníst?

Z čeho se halva vyrábí?

Gurmáni si tuto pochoutku spojují především s blízkovýchodní kuchyní. Nejběžnější je turecká halva, jejíž hlavní složkou je rozdrcená a na hustou pastu proměněná sezamová semínka. Při její přípravě se přidává sladidlo: med, cukr nebo glukózový sirup. V jiných variantách slouží jako základ pro přípravu halvy slunečnicová semínka nebo mák. Její složení, chuť a struktura se často liší

Je halva zdravá?

Někdy je považována za dezert nebo svačinu. Z hlediska zdravotních vlastností má halva výhody i nevýhody. Na jedné straně je bohatá na živiny, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin E, vápník a hořčík. Na druhou stranu má vysoký obsah kalorií a cukru, takže by se měla konzumovat s mírou.

Ze zdravotních výhod je třeba zdůraznit, že halva je bohatým zdrojem zdravých tuků. Sezamová a slunečnicová semínka obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce a oběhový systém. Minerály obsažené v jejím složení podporují kosti, imunitu a nervový systém. Vitamíny a antioxidanty zase chrání buňky před poškozením a brzdí proces stárnutí.Halva je prospěšná, ale za určitých podmínek. Ujistěte se, že dodržujete

Přesto nelze ignorovat skutečnost, že halva je vysoce kalorická. Ve 100 g obsahuje asi 500 kcal, a to především díky tukům a cukru. Velké množství sladidel může přispívat ke skokovému zvýšení hladiny glukózy v krvi, což je pro diabetiky nepříznivé.

Kuchyně

Při nakupování buďte opatrní. Jak vybrat dobrou halvu?

Pochoutka může být zdravým a hodnotným dezertem, pokud ji vybíráme vědomě. Než se rozhodneme vložit výrobek do košíku, neměli bychom opomenout pečlivé prostudování etikety. Vybírejte halvu vyrobenou z krátkých a přírodních surovin. Měla by obsahovat pouze semínka a sladidlo (například med) a případně přírodní přísady. Vyhněte se výrobkům s glukózo-fruktózovým sirupem a umělými barvivy.

Dobrá halva má více tuku ze semínek než z nekvalitních rostlinných olejů. Měla by být křehká, jemná a chuťově výrazná. Příliš tvrdá nebo mastná konzistence může znamenat nekvalitní výrobek.

Kolik halvy mohu sníst?

V této souvislosti je klíčová umírněnost. Halva je dezert, který by se měl konzumovat v malém množství. Jeden kousek o hmotnosti 30 g denně stačí k tomu, abyste tělu dodali živiny a zároveň se vyhnuli nadbytku kalorií a cukru.

Halva je prospěšná, ale za určitých podmínek. Ujistěte se, že dodržujete

Kontraindikace

Existují skupiny lidí, kteří by měli být při jejím zařazování do svého jídelníčku opatrní. Kdo by halvu neměl jíst? Zřejmým důvodem pro vyloučení je alergie na sezam nebo ořechy. Jak již bylo zmíněno, halva může kvůli vysokému obsahu cukru způsobit náhlé zvýšení hladiny glukózy, takže byste se jí měli vyhnout, pokud máte cukrovku a inzulinovou rezistenci.

Kvůli vysokému obsahu kalorií se halva nedoporučuje lidem, kteří se snaží zhubnout. Nedoporučuje se ani pacientům s onemocněním jater a slinivky břišní. Vysoký obsah tuku a cukru tyto orgány zatěžuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *