Švestková šťáva čistí střeva a pomáhá při zácpě.

Švestková šťáva je užitečný nápoj, který byste měli pít, pokud máte střevní potíže, ale nejen to. Příjemná chuť nápoje se snoubí s jeho jedinečnými zdraví prospěšnými vlastnostmi. Proto se podíváme nejen na to, kdy byste měli švestkovou šťávu pít, ale také jak ji připravit podle tradičního receptu.

  1. Švestková šťáva má díky obsaženým minerálům mnoho zdraví prospěšných účinků.
  2. Švestková šťáva se doporučuje při zácpě.
  3. Lidé s ulcerózní kolitidou by se měli před pitím švestkové šťávy poradit s lékařem.

Švestková šťáva je cenným zdrojem vitaminů

Švestková šťáva je zdrojem cenných vitamínů: vitamínů A, C a vitamínů skupiny B. Je také bohatá na vápník, draslík a železo. Jedna sklenice domácí švestkové šťávy obsahuje:

  1. Obsahuje: 165 kcal,
  2. 2 g bílkovin,
  3. 44 g sacharidů (včetně 26 g cukrů),
  4. 4 g vlákniny,
  5. 15 mg sodíku.

Vzhledem k přítomnosti cukrů je vhodné vypít pouze jednu sklenici švestkové šťávy denně, nejlépe na lačno. Vyplatí se o ni usilovat zejména na podzim a v zimě, nejen pro obohacení stravy o cenné minerální látky, ale především pro posílení organismu.

Švestková šťáva na pročištění tlustého střeva

Švestkovou šťávu se vyplatí pít při střevní neprůchodnosti, zejména když máte problémy s vyprazdňováním. Sušené švestky se doporučují při zácpě, protože obsahují vlákninu, která je jedním z hlavních prvků stravy s vysokým obsahem vlákniny.

Švestková šťáva navíc obsahuje sorbitol, který působí jako přírodní projímadlo a udržuje pravidelnou stolici. Zabraňuje tak vzniku hemoroidů, které mohou být důsledkem dlouhodobé neléčené zácpy.

Švestková šťáva při hypertenzi a cholesterolu

Podle studie z roku 2010 mají lidé, kteří denně vypijí sklenici švestkové šťávy, mnohem nižší krevní tlak. Je to především díky přítomnosti draslíku v ovoci, který reguluje hladinu sodíku v těle, zodpovědného za vysoký krevní tlak.

Antioxidanty obsažené ve švestkách navíc pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu. Vliv může mít i rozpustná vláknina.

Švestková šťáva při hepatitidě

Přírodní švestková šťáva podporuje také funkci jater. Doporučuje se při žloutence, protože podle studie provedené v roce 2010 pomáhá očistit tělo od toxických látek, které způsobují hepatitidu.

Švestková šťáva pro zdraví kostí

Švestková šťáva obsahuje bór, který se používá při léčbě kostních onemocnění, včetně osteoporózy a degenerativního onemocnění kostí. Studie z let 2016 a 2017 ukázaly, že švestková šťáva pomáhá zvyšovat hustotu kostí u žen v menopauze. Bór nejen posiluje kosti, ale také urychluje hojení ran, snižuje záněty v těle a zvyšuje vstřebávání hořčíku.

Švestková šťáva na hubnutíŠvestková šťáva čistí střeva a pomáhá při zácpě.

Díky přítomnosti vlákniny v sušených švestkách se šťáva doporučuje také lidem držícím dietu. Zanechává pocit sytosti na dlouhou dobu. Kromě toho má švestková šťáva nízký glykemický index a obsah sorbitolu vede k pomalému vstřebávání glukózy.

Kdo by neměl pít švestkovou šťávu?

Přestože má švestková šťáva mnoho zdraví prospěšných účinků, nemůže ji konzumovat každý. Pacienti s ulcerózní kolitidou nebo hyperaktivním močovým měchýřem by se měli před zařazením nápoje do každodenního jídelníčku poradit s lékařem. Švestková šťáva by se také neměla konzumovat při průjmu, protože může zvýšit intenzitu nepříjemných příznaků.

Domácí švestková šťáva – jak ji připravit?

K přípravě domácí šťávy potřebujeme pouze šest švestek a dvě sklenice vody. Ovoce zbavíme semínek a poté ho rozkrojíme na polovinu. Vložte je do litrové sklenice a zalijte vroucí vodou. Jakmile vychladne, můžete sklenici uzavřít a dát ji na 24 hodin do lednice. Takto připravenou šťávu můžete pít každý den (maximálně 200 ml) po dobu sedmi dnů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *