Snědli jste příliš mnoho sladkostí? Tyto potraviny neutralizují cukr

Někdy se člověk musí hodně přejíst sladkostmi, ale po cukrových orgiích přichází kocovina. Ale nebojte se, pomoc přichází z kuchyně!

Všichni to známe: jakmile jednou začnete, už se nedá přestat. Čokoláda se na nás usmívá, gumoví medvídci mávají a pytlík je prázdný. Rychle sníte spoustu cukru a cítíte se nemocní nebo unavení. Také příliš mnoho cukru škodí vašemu tělu. Jaké potraviny můžete jíst, abyste neutralizovali cukr a měli zdravou stravu ?

Co se děje s tělem, když jíme příliš mnoho cukru?

Stane se to rychleji, než si myslíte: tu další sušenka, tu kousek dortu nebo jen pár sladkých nápojů, a najednou máte v ústech příliš mnoho cukru. Tělo na to nereaguje příliš příznivě. Bolesti žaludku, hlavy a únava jsou jen některé z typických příznaků, které nás mohou postihnout po konzumaci příliš velkého množství cukru. Kromě toho se mohou objevit žaludeční problémy.

A pak je tu nepřekonatelná touha jíst další cukr – skutečný začarovaný kruh! Tělo totiž potřebuje více jednoduchých sacharidů, aby kompenzovalo rychlý příval energie. Ale nepropadejte panice: bílkoviny, vláknina a zdravé tuky mohou pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi a zastavit sladké šílenství.

Jaké potraviny neutralizují cukr?

Některé potraviny mohou pomoci neutralizovat cukr a stabilizovat hladinu cukru v krvi. Skutečnými hrdiny jsou zde zelenina bohatá na bílkoviny jako nejzdravější zelenina, tak výživné zdroje tuků. Dýňová semínka, čočka, avokádo a cizrna jsou jen několika příklady. Dostatek vody a vlákniny je také nezbytný pro propláchnutí trávicího systému a zmírnění pocitu sytosti.

Protizánětlivé potraviny, jako je květák, zelí a koření, jako je zázvor a kurkuma, také dokážou zázraky. A nezapomeňte: zelená hořká zelenina může pomoci při žaludečních potížích způsobených například nadměrným množstvím cukru nebo příliš tučných jídel. Smoothie s petrželí, celerem, okurkou a trochou zázvoru může pomoci zmírnit nepříjemný pocit v žaludku.

Co byste měli jíst, když máte příliš mnoho cukru?

Vyvážená strava je prvním a nejdůležitějším prostředkem kontroly příjmu cukru. Když hladina cukru v krvi stoupne, je čas přejít na zdravé potraviny. Celozrnné výrobky, zelenina, luštěniny a zdravé tuky by neměly chybět v žádném jídelníčku. Tyto potraviny jsou bohaté na vlákninu a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi tím, že umožňují pomalejší vstup cukru do krevního oběhu.

Zelenina a nezpracované potraviny mají také cenu zlata, protože udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Ultrazpracované potraviny obsahují velké množství skrytého cukru a tělu škodí. Hladinu cukru v krvi pomáhá regulovat také ovoce s nízkým obsahem cukru, například bobulovité ovoce, a zdravé tuky z ořechů nebo tučných ryb. Na druhou stranu je třeba se vyhýbat vysoce zpracovaným a sladkým potravinám. Neobsahují téměř žádné živiny, ale zato obsahují spoustu zbytečných kalorií.

Co mám dělat, když mám příliš vysokou hladinu cukru?

Pokud je vaše hladina cukru v krvi příliš vysoká, může vám pomoci několik jednoduchých triků. Pití velkého množství vody je hlavním a konečným prostředkem, jak dostat cukr z těla ven. Měli byste také správně vařit zeleninu, protože některá zelenina je zdravější syrová než vařená. Dobrým nápadem je také cvičení, které pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Procházka po večeři nebo cvičení mohou udělat zázraky. Kromě toho může být změna stravy často klíčem ke snížení výkyvů hladiny cukru v krvi.

Pokud však příznaky přetrvávají nebo se zhoršují, je vhodné navštívit lékaře. Někdy jde o víc a odborník vám může pomoci dostat hladinu cukru v krvi opět pod kontrolu. Pokud nic nepomůže, může být v některých případech nutný lékařský zákrok, například injekce inzulínu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *