Zeleninový salát se hodí jako příloha k domácím paštikám a pečením. Je dobrý i do šunkových závitků, ale vždy je potřeba ho něčím doplnit. Pokud chcete, aby byl chutný jako samostatný pokrm, obohaťte tradiční sestavu o jednu jednoduchou ingredienci. Tato verze se bude dobře hodit jak na Štědrý den, tak na následující svátky.
Zeleninový salát s rybou můžete podávat na Štědrý den i během svátků.
Salát se zeleninou a tuňákem je oblíbeným občerstvením ve Španělsku a Portugalsku. Obyvatelé Pyrenejského poloostrova míchají známé ingredience s rybou a olivami. Španělé mu říkají ensaladilla rusa a podávají ho jako tapas spolu s patatas bravas nebo smaženými kroužky kalamárů. V Portugalsku a Itálii je tento předkrm známý jako insalata russa neboli ruský salát.
Jaký druh tuňáka do salátu – ve vlastní omáčce nebo v oleji?
Do salátů se nejčastěji volí tuňák z konzervy. V obchodech se objevuje v několika variantách – ve vlastní omáčce, v oleji, strouhaný nebo na kousky. Rybí konzerva je praktickým a rychlým doplňkem mnoha pokrmů – nejen do salátů, ale také do těstovin a pomazánek na sendviče.
Nejlepší volbou v kombinaci se zeleninovým salátem jsou plátky tuňáka ve vlastní šťávě. Drcené maso vyřazujeme, protože se při smíchání se zeleninou mění na kaši. Naopak tuňák v oleji může salát příliš omastit.
Pokud máte čas a přístup k čerstvým rybám, je pečený tuňák ještě lepší volbou . Takto připravený si zachovává nejvíce výživových hodnot.
Tuňákové maso je součástí pestré stravy.
Tuňákové maso má vysoký obsah výživných bílkovin a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tyto složky pomáhají udržovat zdraví srdce a podporují také funkci mozku. Jedna porce tuňáka obsahuje významné množství vitaminů a minerálních látek, jako je vitamin D, B12, selen a jód.
Tuňák je všestranným doplňkem kuchyně – hodí se k obědu, snídani i večeři. Maso je křehké a šťavnaté, takže se skvěle kombinuje s různými přísadami. Nejčastěji se kombinuje s vejcem, kukuřicí a avokádem. Velmi chutné je s omáčkou z těstovin a kapary.
Ryba je dobrou volbou pro lidi, kteří dbají o svou postavu. Má málo kalorií a obsahuje spoustu cenných živin. Stejně jako všechny dravé ryby se však nedoporučuje konzumovat ji denně kvůli obsahu těžkých kovů.
Recept na zeleninový salát s tuňákem
Salát si můžete připravit podle svého oblíbeného receptu – výborný je jak se zeleným hráškem, tak s konzervovanou kukuřicí. Pokud vám záleží na kvalitě surovin, blanšírujte mražený hrášek. Nakládané okurky můžete nahradit konzervovanými okurkami.
Ingredients:
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě,
- 400 g brambor,
- 2 mrkve,
- 1 kořen petržele,
- kousek celeru,
- 4 nakládané okurky,
- 1 plechovka konzervovaného hrášku,
- 3 vejce,
- 3 lžíce majonézy,
- 3 lžíce přírodního jogurtu,
- 1 lžička hořčice,
- sůl, pepř podle chuti,
- petržel nebo kopr.
Provedení:
- Uvařte syrovou zeleninu v osolené vodě. Necháme vychladnout a odstraníme slupku. Poté ji nakrájíme na kostičky.
- Vejce uvařte natvrdo, nakrájejte je na kostičky nožem nebo strouhací mřížkou.
- Okurky a hrášek nakrájejte na kostičky, tuňáka nechte okapat.
- Všechny ingredience smícháme s majonézou, jogurtem a hořčicí.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
- Posypte nasekanou petrželkou nebo koprem.