Nezapomeňte ho vypít po štědrovečerní večeři. Rychle uklidní vaše těžce pracující střeva.

Je to neocenitelný nápoj po Štědrém večeru, ale měli byste ho pít po celý rok. Můžete si ho připravit za pár drobných a vaše tělo vám rychle poděkuje. Zázvorová voda by měla být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku.

O zdraví prospěšných vlastnostech zázvoru se dá psát už dlouho . Nenápadný kořen obsahuje mnoho živin a zdraví prospěšných látek. Sklenice zázvorového nálevu může přinést úlevu zejména po vydatné štědrovečerní večeři. Samozřejmě, abyste předešli žaludečním potížím, je nejlepší jíst prostě s mírou. To však během svátků není vždy snadné. Pokud jste se přejedli knedlíků a makového koláče, zvolte zázvorovou vodu.

Domácí lék na zklidnění střev

Svátky jsou časem rodinných setkání, chutných jídel a radostné atmosféry. Bohužel těžké štědrovečerní večeře často vedou k pocitu těžkosti, nadýmání břicha a pálení žáhy. Místo užívání léků se vyplatí seznámit se s přírodními způsoby, jak příznaky zmírnit. K tomu slouží nepostradatelná složka zimních čajů – zázvor.

Zázvor stimuluje vylučování trávicích šťáv, což usnadňuje rozklad potravy a zabraňuje pocitu těžkosti v žaludku. Má také protikřečový účinek, snižuje napětí hladkého svalstva trávicího traktu, a tím zmírňuje bolestivou plynatost. Účinné látky v zázvoru mají antiemetický účinek, což je užitečné zejména v případě, že po přejídání pociťujete nevolnost.

Zázvorová voda

Zázvor lze přidávat do různých pokrmů, přidávat do čaje nebo připravovat zázvorovou vodu. Vypitá po vydatné štědrovečerní večeři může pomoci zabránit nepříjemným zažívacím potížím. Obaluje střeva, udržuje jejich činnost a ještě má poměrně příjemnou chuť.

Ingredients:

  • Složení: plátek čerstvého zázvoru,
  • 1,5 litru vody,
  • citronová šťáva,
  • med (volitelně).

Způsob přípravy:

  1. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Množství upravte podle vlastního uvážení. Čím více ho přidáte, tím bude nápoj pikantnější.
  2. V hrnci svařte vodu, přidejte zázvor a vařte asi 10-15 minut.
  3. Odstavte hrnec z ohně a nechte mírně vychladnout.
  4. Přidejte citronovou šťávu a případně trochu medu na oslazení nápoje.

Tento nálev pijte před snídaní nebo po večeři na podporu činnosti střev. Můžete ho pít teplý nebo studený. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *