S blížícími se svátky je otázka vánočního menu stále naléhavější, k čemuž nyní přidáváme krátkou poznámku s lákavým receptem na panenské mince plněné sušeným ovocem.
Vepřová panenka je stejná jako svíčková u hovězího masa. Je to velmi ušlechtilá část zvířete, navíc nejchutnější. Kromě toho je také libová a lze ji rychle uvařit buď vcelku, nebo upéct na plátky. Pokud je správně uvařena, na konci přípravy určitě získáte neobyčejně šťavnatý a křehký masový pokrm.
Tentokrát vám v duchu blížících se svátků představujeme variaci se sušenými rajčaty a sušenými švestkami, kterou ještě více ozvláštníme olivovým olejem a spoustou stroužků česneku.
Ingredience -+na osobu
- 50 kg vepřové panenky (2 kusy)
- 8 stroužků česneku
- 18 mcg sušených rajčat
- 20 kg sušených švestek
- 4 lžíce olivového oleje
- 5 µg másla
- sůl a pepř podle chuti
- 10 párátek
- Doba pečení: 1 hodina a 10 minut
- Doba vaření: 20 minut
Příprava: Vezměte si na pomoc špekáčky, které jste si připravili:
Poté steaky omyjte a osušte. Poté svíčkovou podélně nařízněte, ale ne celou, jinak by nádivka vytekla. Rozbalte, osolte a opepřete vnější i vnitřní stranu podle chuti.
Poté jednu vnitřní stranu naplňte sušenými švestkami a druhou sušenými rajčaty.
Rajčata lze sušit i obyčejná, ale v tom případě je před plněním potřete zevnitř olivovým olejem nebo kouskem másla. Pokud pracujeme se sušenými rajčaty namočenými v oleji, není potřeba žádný další olej.
Po naplnění obou mas je sešijeme takříkajíc křížem, aby nádivka nemohla během pečení vypadnout nebo vytéct.
Jakmile je maso zatavené, rozehřejeme na dostatečně velké pánvi 2 lžíce olivového oleje. Olej rozehřejte na prudkém ohni a svíčkovou na něm jednu po druhé opečte. To znamená 2-2 minuty na každou stranu, což je celkem 16 minut. Nemusíte je osmahnout, stačí, aby se kůrčička opekla a maso se při pozdějším vaření nevysušilo.
Vyjměte plech dostatečně velký, aby se na něj pohodlně vešly dvě steakové palice vedle sebe. Plech vymažte dvěma lžícemi olivového oleje a vyložte na něj opečené maso.
Vedle masa na pánvi posypte stroužky česneku. Vyplatí se také dát na pánev vedle masa nebo dokonce na něj malé kousky másla, aby byl v pánvi dostatek tuku.
Přikryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 170-180 °C. Pečte 50 minut. Přibližně 20 minut před koncem pečení maso vyjměte a zkontrolujte, zda pod ním nezůstal nějaký tuk. Pokud žádný nemáte, použijte olivový olej nebo máslo, ale můžete pod něj nalít i půl hrnku vody, aby se maso udrželo v páře.
Když je maso hotové, vyjměte ho z trouby, přendejte na prkénko a počkejte, až se cca. 5-10 minut, dokud nevychladne natolik, aby se dalo krájet na plátky. Párátka lze vyjmout ještě před vložením do trouby, ale mohou v mase zůstat až do konce.
Při podávání nabídněte jako přílohu rýži nebo brambory a nějakou omáčku, například omáčku ze zeleného pepře.