Oblíbená příloha: babiččiny klasické bramborové knedlíky z pouhých pěti ingrediencí

Ať už jde o maso, drůbež nebo zvěřinu, tradiční babiččiny bramborové knedlíky se snadno připravují a doplní vánoční jídlo.

Pokud na Vánoce nepřipravujete raclette , sýrové nebo masové fondue, možná chystáte honosnou hostinu z pečeného masa, zvěřiny nebo drůbeže, červeného zelí, tmavé omáčky a knedlíků. K masu nebo drůbeži se obvykle podávajítradiční babiččiny knedlíky, ubrouskové knedlíky nebo klasické bramborové knedlíky.

Bramborové knedlíky nebo knedlíky? Takto vypadá oblíbená klasická příloha.

Ať už se jedná o pečené vepřové maso, husu nebo zvěřinu, klasické bramborové knedlíky nebo knedlíky patří do kuchyně stejně neodmyslitelně jako mnoho dalších bramborových jídel. Při tradiční přípravě se však všechny skládají ze stejných surovin. Syrové, jemně nastrouhané nebo uvařené brambory se zpravidla zpracují s bramborovým škrobem, solí, muškátovým oříškem, trochou mléka a vejcem, aby vzniklo kompaktní těsto na knedlíky. Vodu z vaření brambor nevylévejte jednoduše do kanalizace, protože existují rozumné způsoby, jak ji znovu použít.

Babiččiny bramborové knedlíky

Vlastnosti receptu

Výživová hodnota, s.180 kcal

porce12

  • Přídatné látky
  • Vegetariánská
  • vydatný
  • Němčina

Složení

  • 600 g brambor (uvařených na mouku)
  • 30 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 vejce (M)
  • 90 g bramborového škrobu

příprava

  1. Krok 1 Pro přípravu bramborových knedlíků nejprve uvařte 600 g brambor i se slupkou v mírně osolené vodě asi 25-30 minut, v závislosti na jejich velikosti. Brambory nechte asi pět minut vychladnout, poté je oloupejte a protáhněte lisem na brambory.
  2. Krok 2Rozpusťte 30 g másla a přidejte ho do bramborové směsi spolu s půl lžičkou soli a špetkou muškátového oříšku.
  3. Krok 3 Přidejte vejce a 90 g bramborového škrobu a rychle vypracujte hladké těsto. Z těsta vytvarujte knedlíky a vařte je ve vroucí (ne vařící) vodě, dokud nevyplavou na povrch.
  4. Krok 4 Pokud se knedlíčky rozpadají, přidejte do těsta ještě trochu bramborového škrobu a mokrýma rukama vytvarujte kuličky o průměru asi pět centimetrů a nechte je asi 10 minut vařit ve vroucí vodě. Vyjměte je pomocí škrabky, dobře sceďte a podávejte. Dobrou chuť!

Pokud nemáte po ruce šťouchadlo na brambory, můžete uvařené brambory rozmačkat šťouchadlem na brambory. Knedlíky lze také naplnit podle vlastní chuti, například kostičkami bílého chleba. Uvařené knedlíky lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce dva až tři dny.

Tip: uvařené bramborové knedlíky můžete podle potřeby ozdobit trochou čerstvé petrželky. Na malé pánvi můžete také opéct asi čtyři lžíce másla se čtyřmi lžícemi strouhanky a pak jím knedlíčky posypat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *