Na Štědrý den může nahradit kapra ze stolu. Má mnohem méně kostí

Má jemnou chuť, nemá příliš mnoho kostí a obsahuje mnoho cenných živin. „Sunfish“, jak se říká mořskému ďasovi královskému, může být skvělou volbou ke štědrovečerní večeři. Jednou ho vyzkoušejte a budete ho kupovat každý rok.

Doráda je skvělou volbou na svátky

Vybrané druhy ryb obsahují mnoho cenných vitamínů a minerálů, proto se vyplatí zařadit je do svého jídelníčku. Pokrmy z nich připravené tvoří důležitou součást štědrovečerního menu. Pokud nemáme rádi kapra, je výbornou volbou cejn královský. Tuto rybu se vyplatí zařadit do jídelníčku navždy. Starší lidé by ji měli využívat jednou týdně. Z jakých důvodů?

„Vitaminová bomba“ mezi rybami

Přirozeným prostředím cejna královského neboli „slunečnice“ je Středozemní moře. Mezi mnoha živinami, které obsahuje, stojí některé za zmínku.

Především je mořský ďas zdrojem cenných omega-3 kyselin, které jsou nesmírně důležité pro náš mozek a srdce. Tyto kyseliny, pokud je konzumujeme pravidelně, snižují riziko srdečních onemocnění a aterosklerózy. Zlepšují také kognitivní funkce, takže starší lidé by měli tomuto druhu ryb věnovat pozornost.

Další výhodou „slunečnic“ je vysoký obsah vitaminů skupiny B, včetně B12, který zabraňuje chudokrevnosti a podporuje nervový systém, stejně jako produkci serotoninu – hormonu štěstí. Mezi další cenné složky mořského ďasa patří: hořčík a fosfor, které mají pozitivní vliv na svaly a kosti. Pozornost byste měli věnovat také selenu, prvku, který je cenným antioxidantem a pomáhá při špatné náladě.

„Sunfish“ bude pro seniory dobrou volbou ještě z jednoho důvodu – má méně kostí, což může být problematické.

Hosté budou jíst s chutí. Jednoduchý a chutný recept

Kupte dva kamčatské cejny, dva citrony, připravte si čtyři stroužky česneku, čtyři lžíce olivového oleje, čerstvé snítky tymiánu a rozmarýnu, mořskou sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý.

Příprava

Rybu očistíme a poté ji potřeme olivovým olejem, opepříme a osolíme. Dovnitř vložíme na plátky nakrájený citron, předem rozdrcené stroužky česneku a bylinky. Poté rybu položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě 25 minut při 200 stupních, dokud kůrčička nezezlátne. Doráda se dobře hodí k bramborám ve slupce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *