Chlebové řízky jsou klasickou českou večeří, která vždy zasytí hladové žaludky. Místo namáčení kousků masa ve strouhance používám trochu jinou přísadu. Chutná mi to ještě lépe.
Panenku si člověk okamžitě spojí se strouhankou, méně často s japonským panko. Někdo používá otruby nebo ovesné vločky, někdy se maso obaluje v drcených kukuřičných lupíncích. Můj poslední objev je strouhanka s parmazánem. Díky jednoduché změně budou tradiční řízky chutnat ještě lépe.
Obložení chlebem
Starý chléb se obvykle používá jako základ na nákypy nebo krutony do polévky, ale já z něj dělám lahodnou oblohu na maso. Přidám do něj strouhaný parmazán a vejce, jako bych dělala francouzské tousty. Přidáním sýra je obloha ještě chutnější.
Místo parmazánu můžete použít také čedar, Dziuras nebo polský burštýn – sýry s výraznou, lehce pikantní chutí. Tato chlebová poleva vaše blízké překvapí a budou vás stále častěji žádat, abyste ji použili místo obvyklé strouhanky. Nezapomeňte, že chléb musí být starý, nikoli plesnivý – i sebemenší množství plísně chléb diskvalifikuje.
Ingredients:
- Přísady: 3-4 plátky starého chleba,
- 2 lžíce jemně nastrouhaného parmezánu,
- 1-2 stroužky česneku,
- 3 lžíce hladké mouky,
- 2 vejce,
- trochu mléka,
- sůl a pepř podle chuti.
Způsob přípravy:
- Z krajíců chleba jsem odkrojila kůrky a zbytek nakrájela na malé kostičky.
- Vejce rozšlehám v míse, přidám mouku, rozdrcený česnek, jemně nastrouhaný parmazán, mléko a důkladně promíchám. Dochutím solí a pepřem. Pokud je směs příliš řídká, přidáme více mouky. Pokud je příliš hustá, přidám mléko.
- Do vzniklého těsta přidám plátky chleba a na chvíli je namočím. Poté je vyndám.
- Vzniklou hmotu pak přitlačím společně s chlebem k tence obaleným řízkům, aby se přichytila k masu.
- Na pánvi rozpálím olej a vložím do něj připravené řízky.
- Smažím na mírném ohni z obou stran, dokud obal není zlatohnědý.
Hotové kotlety podávám s oblíbenými přílohami. U mě je to obvykle bramborová kaše a zelný nebo okurkový salát. Dobrou chuť!