Kapr je zdaleka moje nejoblíbenější ryba. Proto s ním na dovolené připravuji i několik jídel v hlavní roli. Vždy by měl být k dispozici klasický kapr smažený na pánvi a také mnohem vylepšená verze tohoto receptu, tedy kousky ryby smažené v lahodném těstíčku na bázi zájmového nápoje.
Kapr před Vánoci vyvolává mnoho kontroverzí. Má své věrné příznivce, ale všichni známe i lidi, kteří si jeho chutí nejsou vůbec jisti. Myslím, že kapr vařený v pivním těstíčku je přesvědčí. Podle mě je velmi chutný.
Nejlepší, protože je místní
Kapr je na Štědrý den dobrou volbou z mnoha důvodů. Především jeho koupí podpoříte místního výrobce. Českou rybu seženete snadno , kapřích farem je u nás mnoho. Vyváží se dokonce do mnoha evropských zemí. Český kapr je zárukou, že na stole bude kvalitní a čerstvá ryba. Pokud nemáte trpělivost kapra šupinovat, vyberte si kapra královského, protože má mnohem méně šupin. Rybu můžete samozřejmě koupit celou, ale k přípravě tohoto pokrmu se hodí i filety nebo plátky.
Inspirace z ostrovů
Kapr v pivním těstíčku je odkazem na jeden z nejoblíbenějších rybích pokrmů na světě. Slavná britská ryba s hranolky není nic jiného než kousky tresky, obvykle v pivním těstíčku. Díky alkoholu je těstíčko, v němž se kousky ryby namáčejí, lehké. Smažením seobal nezměkčí a zůstane velmi křupavý. Díky tomu si tento pokrm získal uznání po celém světě. Je chutné, vydatné a snadno se připravuje. Stojí za to je vyzkoušet s kaprem, protože v této verzi je naše místní ryba velmi chutná. Na dovolené kapra s takto připravenými hranolky nesmažím, což je u fish and chips důležité . Podávám ho s tatarskou omáčkou a citronem a moji hosté si ho nemohou vynachválit.
Kapr v pivním těstíčku
Ingredience: 1:
- 1 kg kapra,
- 3 vejce,
- sklenice piva,
- citronová šťáva podle chuti,
- přibližně 200 g mouky,
- olej na smažení,
- sůl podle chuti.
Způsob přípravy:
- Očištěného kapra nakrájíme na malé porce. Dobře je osušíme, osolíme, ochutíme citronovou šťávou a dáme stranou.
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a vyšleháme do tuhých špiček.
- Žloutky vyšleháme s pivem a za stálého míchání postupně přidáváme mouku tak, aby těsto mělo konzistenci husté zakysané smetany.
- Do pivní směsi přidejte pěnu z bílků.
- Kousky kapra namočíme do těstíčka a smažíme na velmi rozpáleném oleji z obou stran.
- Usmažené kousky kapra položte na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
- Připraveného kapra podávejte s tatarskou omáčkou.