Kapr je jednou z nejčastěji vybíraných ryb na českých stolech, zejména v období Vánoc. Mnoho lidí však nemá rádo chuť jeho masa nebo velké množství kostí. Ukazuje se, že správnou tepelnou úpravou ryby lze jeho nejnepříjemnější vlastnosti rychle odstranit. existuje způsob, jak získat kapra s vynikající chutí a strukturou rozplývající se v ústech. Správnou úpravu ryb zvládnou i začátečníci.
Kapr je univerzální ryba, která se hodí k mnoha pokrmům, nejen k vánočním. Naučte se ho připravit tak, aby se vám rozplýval v ústech a skvěle chutnal.
Kapr je nejlepší ryba na Vánoce
Kapr je i přes svou specifickou chuť a velké množství kostí rybou hodnou úcty. Obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů. V porovnání s jinými rybami je kapří maso středně tučné a 100 g ryby obsahuje asi 120 kcal. Je cenným zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Díky tomu podporuje výstavbu a regeneraci tkání v našem těle a také zdraví oběhového systému. Nenasycené tuky obsažené v rybách pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi a v budoucnu snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Ryby obsahují vitamin D, který je v podzimním a zimním období nezbytný. Pomáhá při fungování imunitního systému a je nezbytný pro zdraví kostí. Obsah vitaminů skupiny B zase podporuje zdraví nervového a metabolického systému.
Kapr obsahuje také selen, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy. Spolu s antioxidanty obsaženými v rybách chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů a snižuje riziko budoucího vzniku rakoviny.
Vyplatí se ujistit, že kapr pochází ze spolehlivého zdroje. Výrobky dostupné na trhu často pocházejí z farem, které chovají ryby v kontaminované vodě. Z tohoto důvodu mohou obsahovat antibiotika, pesticidy a těžké kovy. Takové ryby nám mohou škodit. Vyplatí se ujistit, že kapr, kterého kupujeme, pochází od poctivého výrobce.
Jak na to, aby kapr neměl kosti?
Kapr má specifickou chuť a spoustu kostí. Proto se před jeho tepelnou úpravou vyplatí věnovat čas správnému zpracování. Hlavní je kapra očistit a rozdělit na filety. Budete potřebovat prkénko na krájení, ostrý nůž a rukavice nebo látku, aby vám maso neklouzalo z rukou. Maso důkladně omyjte a odstraňte hlavu, ploutve a šupiny. Rybu nařízněte podél hřbetu až k ocasu. Když se filet oddělí od páteře, odkryje se celá část břišní kosti. Ten je třeba opatrně naříznout a poté listy na obou stranách uhladit, aby se odstranila přebytečná kůže.
Kapr bez kostí
Existuje způsob, jak připravit rybu tak, aby v ní nebyly vidět žádné kosti. Díky tomu má maso jemnou strukturu a chuť. Stačí filety řádně naložit.
Marináda z plátků cibule. Rybí filety vložte do hliněného hrnce, přidejte sůl a nakrájenou cibuli. Vyplatí se kapra přísadami dobře potřít a pak ho nechat přes noc odležet.
Druhý den kousky ryby vyjměte, obalte je ve vejci a strouhance smíchané s bramborovým škrobem. Obalené filety smažte v dobře vyhřáté fritéze. Marináda a teplo změkčí malé a tenké kosti, takže nejsou nebezpečné k jídlu.