O Vánocích máme tendenci trávit v kuchyni více času než obvykle. Recepty, které vypadají elegantně, ale jsou jednoduché na přípravu, mají cenu zlata. Náš dezert ve sklenici je pro sváteční období jako stvořený: karamelový cheesecake je kombinovaný s ovocnými jablky a nádherně ochucený.
Zde je recept na karamelovo-jablečný cheesecake ve sklenici.
Ingredience na 4 poháry
- 100 g muffinových, celozrnných nebo ořechových sušenek
- 1 lžíce hnědého cukru
- Sůl
- 2 špetky skořicového prášku
- 70 g másla, tekutého
- 2 kyselá jablka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce cukru
- 1/4 lžičky skořicového prášku
- 50 ml jablečné šťávy
- 150 g tvarohu
- 5 lžic vanilkového cukru
- 80 g dvojitého smetanového sýra
- 1 lžíce medu
- 100 g smetany
- 8 lžic karamelového krému
příprava
- Sušenky jemně rozdrobte a vložte do mísy.
- Vmíchejte cukr, špetku soli a skořici, přilijte rozpuštěné máslo a vše dobře promíchejte.
- Rozdělte 2/3 směsi do čtyř sklenic (každá asi 200 ml), lehce přitlačte a dejte do chladničky.
- Mezitím oloupejte jablka, rozkrojte je na čtvrtiny, odstraňte jádřinec a nakrájejte na malé kostičky. Krátce je osmahněte na pánvi s rozpáleným olejem.
- Smícháme je s cukrem a skořicí, zalijeme jablečnou šťávou a krátce povaříme, dokud se tekutina neodpaří, odstavíme a necháme vychladnout.
- Tvaroh smícháme se 4 lžícemi vanilkového cukru, smetanovým sýrem a medem do hladké krémové hmoty.
- Smetanu vyšleháme se zbývajícím vanilkovým cukrem do tuhých špiček a vložíme do cukrářského sáčku opatřeného hvězdicovou tryskou.
- Rozetřete 2/3 tvarohového krému do sklenic. Navrch naaranžujte jablka a přikryjte je zbývajícím tvarohovým krémem.
- Do sklenic rozetřete zbývající směs másla a drobenky a každou z nich pokryjte 2 lžícemi karamelového krému.
- Na každou z nich vytlačte další krémovou růžici a posypte ji zbývajícími piškotovými drobečky.
- Pokud chcete, dejte sklenice asi na hodinu do lednice, pak cheesecake ve sklenicích podávejte a pochutnejte si.