Na vánočních stolech bezpochyby dominuje ryba. Smažené, pečené nebo dušené v omáčce jsou často hlavním chodem podávaným při večeři. Chcete-li, aby kapr, halibut nebo štika byly ještě chutnější, připravte k nim smetanovou a aromatickou omáčku. Podávejte ji v omáčce jako další přílohu. Každý, kdo ji ochutná, bude nadšen.
Na Štědrý den se doprostřed stolu dává ryba. Mnozí lidé věnují její přípravě takovou pozornost, že zapomínají na přísady. Přitom není třeba mnoho, aby byla ještě znamenitější. Bílá omáčka s kapary potěší každého gurmána. Je jemná, máslová a plná charakteru.
Původ a výživová hodnota kaparů
Květní pupeny kaparů pocházejí ze Středomoří a západní Asie. Jejich jedinečná chuť je známá již po staletí. V Itálii a Řecku jsou stejně oblíbené jako olivy. Navíc tento doplněk – pro někoho každodenní, pro jiného jedinečný – obsahuje velkou výživovou hodnotu.
Kapary jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Obsahují také mnoho vitamínů, například K a E, a minerálních látek, které podporují zdraví srdce a kostí. Skvěle se hodí do salátů, jemných masových nebo rybích pokrmů.
Jaký druh ryby se nejlépe hodí ke kaparové omáčce?
Kaparová omáčka se hodí ke všem druhům ryb – k mořským i říčním. Nejlépe se hodí k vařeným nebo pečeným filetům. Tence pokryje jemné bílé maso halibuta nebo růžové steaky z lososa. Omáčku lze podávat také k pečenému kaprovi. V případě pečených ryb se však velmi dobře uplatní i studená omáčka, například tatarská nebo tzatziki.
Recept na teplou kaparovou omáčku k rybám
Na omáčku můžete použít kapary naložené ve vodě nebo v octě. Pokud chcete jejich chuť zjemnit, opláchněte je před přidáním do pánve pod tekoucí vodou.
Ingredience:
- Potřebujete: 2 lžíce másla,
- 6 polévkových lžic kaparů,
- 400 ml 30% smetany,
- 1,5 lžičky hořčice – nejlepší je stolní hořčice nebo sarepa,
- svazek kopru,
- sůl a pepř podle chuti.
Provedení: Klobásu a kapii nakrájíme na kousky a přidáme do ní kousky mleté zeleniny:
- V hrnci rozpustíme máslo – může to být obyčejné nebo přepuštěné máslo .
- Přidáme kapary – malé vcelku a větší nakrájené na kousky. Smažíme 1-2 minuty.
- Přilijeme smetanu a přidáme 2 lžíce nasekaného kopru. Zahřívejte další minutu.
- Nakonec přidejte hořčici a špetku soli a pepře.
- Vařte na mírném ohni, aby se omáčka zredukovala. Mícháme, dokud nezhoustne.