Namáčím v něm slanečky a smažím je. Na Štědrý den si každý řekne o další.

Stále přemýšlíte, jak letos na Vánoce připravit slanečky? Tento recept vás možná překvapí. Je totiž velmi originální. Teplé sledě jíme opravdu jen zřídka. Tímto pokrmem určitě překvapíte svou rodinu i přátele.

O recepty na slanečky není v prosinci nouze. Vyměňujeme si je s přáteli a obnovujeme rodinné recepty. Nejčastěji tuto rybu připravujeme v oleji, pod dekou nebo z ní děláme salát „šuba “ . Smažené je jíme mnohem méně často, ale opravdu stojí za to je v této podobě vyzkoušet.

Proč se vyplatí smažit sledě?

Smažený sleď je pokrm, který překvapí svou jedinečnou chutí a snadnou přípravou. Často ho v této podobě neochutnali ani milovníci této ryby. Takto připravený sleď má sice o něco více kalorií, ale zachovává si všechny výživové hodnoty.

Klíčem k úspěchu tohoto pokrmu jsou čerstvá a kvalitní jatečně upravená těla sleďů. Smaženého sledě podávejte s přísadami, které obohatí jeho chuť, ale nezkazí ho. Dobře se k nim hodí vařené brambory s velkým množstvím čerstvého kopru. Dobře se osvědčí také bylinkové omáčky na bázi jogurtu nebo smetany s přídavkem zelené cibulky nebo petrželky. Dobře je dochuťte citronovou šťávou, která se k rybám vždy hodí. Výborné jsou i jednoduše podávané s křenem.

Smažení sledi jsou velmi snadní na přípravu, zvládne je každý. Nejprve ryby namočte do vody nebo mléka, abyste je zbavili přebytečné soli. Poté je osušíme a připravíme obalení. Nejlepší je smažit je na másle, aby získaly příjemnou chuť. V této fázi je však třeba jim věnovat největší pozornost – je třeba dbát na správnou teplotu, aby se nepřipálily. Můžete také použít ghí nebo rostlinný olej.

Smažení sleďů

Ingredience: Slanina: 

  • Smažené slanečky: 6 očištěných jatečně upravených těl sleďů nebo kousků sleďů,
  • 1 šálek mléka,
  • 150 g mouky,
  • 2 vejce,
  • 1 lžička másla,
  • sůl, pepř podle chuti,
  • sušený česnek podle chuti, volitelně,
  • máslo nebo rostlinný olej na smažení.

Způsob přípravy:

  1. Rozpusťte lžičku másla. Po vychladnutí ho smícháme s mlékem.
  2. Přidáme mouku a vejce. Těsto ještě jednou promícháme, mělo by mít poměrně hustou konzistenci.
  3. Do těsta namáčíme slanečky.
  4. Smažíme je na rozpáleném tuku dozlatova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *