Zeleninové šťávy se právem těší stále většímu zájmu. Mohou být opravdu chutné, obsahují spoustu vitaminů a minerálů a jsou zdravější než jejich ovocné protějšky. Já připravuji šťávu z neoblíbené zeleniny. Vychází z ní „zlato“ a já ji piji každé ráno.
Přestože je celer často součástí šťáv nebo koktejlů, které čistí organismus, stále není oblíbený. Za svůj název vděčí odrůdě kořene, který má specifickou, mírně pálivou chuť, díky níž je odpudivý. Ukazuje se, že celer je jí zcela zbaven. Má také mnohem vyšší výživovou hodnotu.
Celer je cenný, ale podceňovaný
Celer sice vypadá nevzhledně, ale ukazuje se, že je bohatý na vitamíny a minerály. Především je bohatý na kyselinu askorbovou, tedy vitamin C a hořčík. Kromě toho vám jeho konzumace poskytne vitaminy A, E, vitaminy skupiny B, draslík, sodík, vápník, fosfor, kyselinu listovou a betakaroten.
Díky takovému složení má celer antioxidační účinky na organismus. Potlačuje škodlivé účinky volných radikálů a snižuje záněty . Má také protirakovinné účinky a podporuje obranu proti vzniku neurodegenerativních onemocnění.
Pravidelná konzumace celeru podpoří fungování nervového systému. Zmírní příznaky silného stresu a bude mít uklidňující účinek. Usnadní usínání a reguluje cirkadiánní rytmus, čímž bojuje proti nespavosti.
Celer je také dobrým zdrojem cenné vlákniny. Bude mít pozitivní vliv na hladinu cholesterolu tím, že ji sníží. Tím také sníží krevní tlak a ochrání organismus před vznikem kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou: ateroskleróza, infarkt. Kromě toho dokáže regulovat hladinu cukru.
Konzumace celeru podpoří správnou funkci trávicí soustavy, zejména zažívacího ústrojí. Vláknina obsažená v zelenině zlepší střevní peristaltiku, urychlí metabolismus a zabrání zácpě. Díky tomu také podpoří proces hubnutí.
Je celerová šťáva užitečná?
Celerová šťáva je naprosto užitečná. Nápoj si zachovává všechny vlastnosti křupavé zeleniny, konzumované v syrové podobě. To znamená, že šťáva bude mít pozitivní vliv na lidský organismus.
Skutečnost, že celerová šťáva je zdravá, podporuje také fakt, že má nízký obsah cukru. Celer sám o sobě má také nízký glykemický index, který činí pouze 15. Proto bude nápoj bezpečný i pro lidi s cukrovkou.
Jak se celerová šťáva připravuje?
Celerovou šťávu připravuji doma tak, aby neobsahovala cukr, umělá aromata ani barviva. Piji ji každé ráno a cítím se mnohem lépe. Můj zdravotní stav se zlepšil, energie je každý den a kila klesají.
Pokud máte odšťavňovač, stačí celer oloupat, nakrájet na menší kousky a hodit do odšťavňovače. Šťávu si však můžete připravit i bez tohoto přístroje.
Ingredients:
- Přílohy: 5 řapíků celeru
- 250 ml vody.
Celer oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Zeleninu vložte do nádoby mixéru, zalijte malým množstvím vody a rozmixujte. Takto připravenou hustou šťávu můžete vypít nebo ji přecedit přes jemné sítko či gázu.
Celerovou šťávu pijte ihned po přípravě nebo ji uchovávejte v chladničce až dva dny. Nápoj lze obohatit šťávou z citronu nebo jiného ovoce či zeleniny.