Když se na Štědrý den objeví na stole palačinky, okamžitě po nich sáhne mnoho rukou. Milují je děti, milují je dospělí a navzdory zdání se hodí i k jiným pokrmům. Jejich příprava je hračka a o zájemce o jejich konzumaci není nikdy nouze.
Nadýchané, chuťově výrazné palačinky jsou krásnou tečkou za štědrovečerní hostinou. Tento pokrm bude chutnat dětem, které se často vyhýbají slanečkům, kaprovi a zeleninovému salátu. Moje babička jich každý rok udělá celou hromadu a druhý den po nich není ani památky.
Vánoční palačinky
I když smažení palačinek na Štědrý den zní pro mnoho lidí poněkud výstředně. Často se objevují společně s tvarohovým a makovým koláčem jako lahodný dezert na závěr večeře. O zájemce o jejich konzumaci rozhodně není nouze. Pokud se na vašem vánočním stole ještě neobjevily, překvapte své blízké a naservírujte je na letošní svátky.
Jejich nadýchaná, jemná struktura a lehce nasládlá chuť z nich dělají nejen lahodnou odpolední svačinku, ale také vynikající vánoční dezert. Pro zvýraznění chuti je můžete posypat směsí moučkového cukru a trochou skořice. Do směsi můžete přidat také sultánky, meruňky, jemně nasekané ořechy nebo na kostičky nakrájená jablka.
Připravte si je předem a ohřejte je v troubě nebo na aerogrilu, pokud chcete palačinky jíst teplé. Je však mnoho lidí, kteří je rádi jedí studené jako sladký sendvič.
Složení:
- Složení: 240 g pšeničné mouky,
- 120 ml mléka,
- 30 g čerstvého droždí,
- 3 vejce,
- 3 lžíce cukru,
- 1 lžíce másla,
- olej na smažení,
- sůl,
- moučkový cukr a skořici na posypání.
Postup přípravy:
- Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme teplé mléko, 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky a důkladně promícháme, dokud se nerozpustí.
- Kvásek necháme 15 minut kynout, aby droždí vzešlo.
- Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme je do tuhých špiček se špetkou soli.
- Postupně za stálého míchání přidáváme žloutky a zbývající cukr.
- Do vaječné směsi přidejte směs droždí a rozpuštěné máslo a důkladně promíchejte. V této fázi můžete přidat také nakrájené sušené ovoce.
- Těsto nechte hodinu kynout.
- Na pánvi rozehřejte olej a po částech do něj přidávejte směs.
- Smažte z obou stran, dokud placky nezískají zlatavou barvu.
Hotové palačinky posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Dobrou chuť!