Spousta vlákniny: žádná mouka, žádné droždí! Zde je návod, jak si můžete sami připravit chutný chléb.

Na sociálních sítích koluje stále více nadšených příspěvků o takzvaném zázračném chlebu. V podstatě obsahuje ovesné vločky, semínka a ořechy. Jak si připravit chléb s vysokým obsahem vlákniny se dozvíte zde.

Ovesné vločky, semínka a ořechy dělají z tohoto zázračného chleba skutečný vlákninový hit. K jeho přípravě nebudete potřebovat kvásek ani droždí.

Protože je vyroben bez mouky, může být na přání i bezlepkový a obsahuje ještě více zdravé vlákniny a životně důležitých živin.

Už žádný tvrdý chléb Tento způsob uchovává chléb obzvlášť dlouho čerstvý.

Otestovali jsme „chléb, který změní život“, a některé exotické ingredience jsme nahradili místními alternativami. Předem varujeme: každý, kdo ho vyzkouší, si ho zamiluje!

Na Wonder Bread budete potřebovat tyto ingredience.

  • 135 g slunečnicových semínek
  • 90 g lněných semínek
  • 65 g lískových oříšků nebo mandlí
  • 145 g ovesných vloček (bez lepku)
  • 2 polévkové lžíce lněné moučky (pokud máte doma pouze celá lněná semínka, můžete je rozemlít v mixéru na hrubou moučku), případně 2 polévkové lžíce chia semínek
  • 4 polévkové lžíce psylliových slupek nebo 3 polévkové lžíce mletých psylliových slupek
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce medu nebo jiné alternativy cukru
  • 3 lžíce místního rostlinného oleje
  • 350 ml vody

Přísady lze snadno obměňovat a nahrazovat přísadami s podobným účinkem. Silně nabobtnalých, rozdrcených semen by mělo být jen takové množství, aby se slepila.

Pečení zázračného chleba: potřebujete tuto formu.

Toto množství stačí na malou formu na chléb (dlouhou asi 20 cm). Aby bylo obzvláště snadné vyjmout chléb z formy po prvním kroku pečení, doporučujeme použít silikonovou formu. Dobře však poslouží i klasická plechová forma, kterou je však nejlepší předem důkladně vymazat olejem.

Příprava: Zde je návod na přípravu chleba Wonder Bread.

  1. Všechny suché přísady smíchejte dohromady.
  2. Smíchejte med, rostlinný olej a vodu.
  3. Tekuté přísady přidejte k suchým, vše důkladně promíchejte a nalijte do formy na chléb.
  4. Vyhlaďte povrch a nechte formu zakrytou při pokojové teplotě alespoň dvě hodiny, nebo ještě lépe přes noc.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C.
  6. Formu umístěte na mřížku uprostřed trouby a chléb pečte 20 minut.
  7. Vyjměte chléb z formy (v případě potřeby jej opatrně odlepte od okraje formy nožem) a položte jej na mřížku dnem vzhůru.
  8. Pečte dalších 30-40 minut a na konci doby pečení proveďte zkoušku poklepáním – jakmile chléb ztlumí, je hotový.
  9. Před krájením ho nezapomeňte nechat zcela vychladnout.

Přestože je chléb bez koření a obsahuje jen malé množství soli, má velmi ostrou chuť a s trochou másla je skutečným kulinářským zázrakem. Pro větší chuť lze do „těsta“ přidat jednu nebo dvě lžičky chlebového koření .

Pokud budete zázračný chléb skladovat v chladné přikryté nádobě, vydrží několik dní.

Pokud nechcete hned kupovat všechny ingredience, abyste zjistili, zda vám tato konkrétní verze chleba chutná, můžete ji také nejprve vyzkoušet se směsí na pečení . Podle našich zkušeností chutná domácí wonder bread nejlépe!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *