Červené zelí, ať už čerstvě uvařené nebo z konzervy, lze pomocí jednoduchých ingrediencí připravit obzvlášť chutné.
Při klasické přípravě červeného zelí by neměl chybět hřebíček, jalovcové bobule, bobkový list a třeba semínka nového koření. Do červeného zelí však můžete přidat i několik úžasných ingrediencí.
Červené zelí: je to nejlepší ingredience
- Typickou chuť zelí můžete podtrhnout sladkými přísadami. Například jedna nebo dvě lžíce želé z černého rybízu, které do něj vmícháte těsně před podáváním, udělají své.
- Oblíbené je také červené zelí s jablkem. Ve skutečnosti se s ním vaří malé kousky jablek, ale jako alternativu můžete do červeného zelí přidat také trochu jablečného želé.
- Kromě jablek se k červenému zelí hodí také sušené švestky. Stačí povařit trochu nadrobno nakrájených švestek. Tato varianta je vhodná i v případě, že trpíte zácpou.
- Pokud chcete zimní zelenině dodat lehce oříškovou chuť, můžete to udělat s kaštany.
Proč byste měli vařit červené zelí s octem
Tip: červené zelí můžete jíst i na oči. Zelenina by měla mít sytě červenou barvu a krásně se lesknout. Pokud zeleninu vaříte s jablky, kyselina v nich obsažená dodá červenému zelí lesk a intenzitu barvy. Švestkám a kaštanům taková kyselost chybí. Proto do červeného zelí přidejte trochu octa nebo citronové šťávy, aby zelenina vypadala vizuálně dokonale.