Kombinace klasického medovníku s jemným tvarohovým koláčem je opravdovým svátkem gurmána. Tento dort s pískovým medovníkovým korpusem proložený krémovým cheesecakem je nejen lahodným dezertem, ale také skutečnou ozdobou vánočního stolu.
„Honeycake“ je dort, který dokonale spojuje tradici a moderní přístup k pečení. Nenapodobitelná chuť medových vršků v kombinaci s krémovou tvarohovou náplní činí tento dezert nepostradatelným během svátečních setkání. Pokud hledáte recept, který potěší vaše blízké a zároveň vám umožní přinést do kuchyně něco nového, určitě vyzkoušejte tvarohový medovník. Tetičky a zbytek rodiny se od talíře nebudou moci odtrhnout!
Jak připravit sýrový medovník v několika krocích?
Sýrový mjodownik je pečený výrobek, který kombinuje jemné medové vrstvy se sametovou tvarohovou hmotou. Medový dort se ukáže jako lehký a jemný a po přidání krémové a sýrové vrstvy se stane dokonale měkkým a rozplývá se v ústech. Tvarohový medovník je navíc nejen chutný, ale také praktický – lze ho připravit i několik dní před svátky, a při uložení v chladničce se jeho chuť jen umocní.
Ingredience na medovník:
- Složení: 500 g hladké mouky na pečení,
- 2 lžičky jedlé sody,
- ¾ hrnku cukru,
- 2 balíčky vanilkového cukru,
- 3 lžíce tekutého medu,
- 1 vejce,
- 2 žloutky,
- 250 g studeného másla.
Ingredience na sýrovou směs:
- Potřebujeme: 1 kg mletého tvarohu (např. z kbelíku),
- 200 g másla,
- 180 g cukru,
- 2 lžičky vanilkového cukru,
- 4 vejce (pokojové teploty),
- 200 ml mléka,
- 2 balení vanilkového pudinku (po 40 g).
Ingredience na krémovou vrstvu:
- Smetana ke šlehání: 500 ml 30% smetany ke šlehání,
- 100 g mascarpone,
- 4-5 lžic moučkového cukru,
- 2 lžičky želatiny nebo smetany.
Volitelně: rybízový džem.
Příprava:
- Z uvedených surovin uhněteme těsto a rozdělíme ho na části. Každou část pečeme zvlášť, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Tvaroh rozehřejeme s máslem a cukrem. Přidáme vejce, mléko a pudink a na mírném ohni vaříme, dokud směs nezhoustne.
- Vyšleháme smetanu s mascarpone a moučkovým cukrem. Rozpusťte želatinu a přidejte ji do krému.
- Na dno formy na pečení položíme vrstvu těsta, potřeme ji marmeládou a rozetřeme část sýrové směsi. Vrstvy opakujte a nakonec je potřete krémem.
- Medový dort dejte na několik hodin vychladit do lednice.