Není to jen kapr s knedlíkem. Na Vánoce si připravte také salát, který je lepší než zeleninový. Navíc si ho všichni tak zamilují, že ho budete dělat každý rok. Seznamte se s receptem právě teď a využijte ho při přípravě Vánoc.
Salát je ideální pro svátky.
Kromě typických vánočních pokrmů se na štědrovečerním stole objeví také salát . V této věci existuje volnost, ale hostitelky nejčastěji připravují ten, který mají všichni rádi, tedy zeleninový. Musíme uznat, že je to skvělá volba, ale je možné připravit mnohem lepší. Jednou z nich je ta, jejíž recept najdete níže.
Tento inovativní vánoční salát je nejen příjemný na chuť, ale také perfektně vypadá. Vaši pozvaní hosté se budou divit, že jste ho připravili sami, protože vypadá, jako by ho připravil šéfkuchař nejlepší restaurace. S tímto receptem ho zvládnete připravit velmi snadno.
Salát s neobvyklou přísadou
Salát v následujícím receptu je ideální na svátky, protože jeho hlavní ingrediencí je sleď. Tato ingredience vás možná překvapí, ale díky ní je celý pokrm chutný a výrazný. Budete potřebovat také zeleninu a potraviny, díky kterým bude vánoční salát vydatný a chutný. Co budete potřebovat, zjistíte, když se podíváte na níže uvedený seznam.
Ingredience:
500 g solených sleďů
2 brambory
1 mrkev
6 vajec
1 cibule
majonéza
½ lžičky soli
1 lžička cukru
2 lžíce octa
100 ml horké vody
3 lžíce mléka
1 červená řepa
2 stroužky česneku
pepř
1 svazek petrželky
máslo
Sleďový salát – recept
Přípravu salátu začněte nakrájením cibule na malé kostičky. Vložte ji do mísy a přidejte sůl, cukr, poté vodu a ocet. Ingredience důkladně promíchejte, aby se sypké přísady v tekutině zcela rozpustily. Marinádu odstavíme na 15 minut.
Sledě nakrájejte na malé kostičky. Brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte na jemném struhadle. Uvařte tři vejce natvrdo a také je nastrouhejte. Nastrouhané brambory položíme na plochý talíř a potřeme je majonézou. Na ně položíme kousky ryby a nakládanou cibuli. Vytvořte vrstvu z poloviny nastrouhaných vajec.
Oloupejte mrkev, omyjte ji a nastrouhejte na jemném struhadle. Zeleninu položte na vejce a přelijte ji majonézou. Poté vytvořte nové vrstvy brambor, majonézy, slanečků, cibule, vajec a mrkve. Vrchní část kopečku potřete majonézou a posypte nastrouhanými vejci.
Rozklepněte tři vejce do mísy a zalijte je mlékem. Přidáme pepř, sůl a suroviny promícháme. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje. Z připravené vaječné směsi usmažte tři palačinky.
Oloupejte červenou řepu a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Zeleninové hobliny vložíme do mísy, osolíme a opepříme. Přidejte prolisované stroužky česneku a majonézu. Vše důkladně promíchejte. Vzniklou směs nalijte na palačinky, rozprostřete je a poté srolujte. Nakrájejte je na plátky silné asi 1,5 cm. Každý z nich položte na salát. Prostor mezi nimi ozdobte lístky petrželky. Salát je hotový a můžete ho podávat o Vánocích místo obvyklého zeleninového salátu.