Vypadá to skvěle a je to velmi snadné: vánoční bochník.

Vypadá rychle a krásně: vánoční bochníková bábovka

Rozjímavé Vánoce jsou ideální záminkou, jak potěšit rodinu a přátele domácím pečením. Šťavnatý a vánočně laděný bochník vnese do vašeho domova nejen tradiční vůni skořice a perníku, ale zaujme také kombinací světlého a tmavého těsta, které vytváří krásný mramorový vzor. Ať už se jedná o sladkou tečku za slavnostní večeří nebo o suvenýr na vánoční večírek, tento bochník zaručeně potěší každého. Nechte se tímto receptem inspirovat a vneste na stůl nádech vánoční radosti!

Složení:

Na formu na chléb:

  • Trochu tuku na vymazání formy

Pro lehké těsto: Vezměte si na pomoc těsto, které je vhodné pro přípravu těsta:

  • Na těsto: 225 g měkkého másla nebo margarínu
  • 150 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 4 vejce (velikost M)
  • 275 g pšeničné mouky
  • 3 lžičky kypřicího prášku bez prášku do pečiva
  • asi 2 lžíce mléka

Na tmavé těsto:

  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička perníku
  • 50 g mletých pražených lískových oříšků
  • 1 lžička kakaa
  • asi 3 lžíce mléka

Na ozdobu:

  • (hodí se i obyčejná plnotučná mléčná poleva).
  • různobarevné posypky (nejlépe s vánočním motivem)

Příprava: Vánoční cukroví připravte z mouky a cukru:

  1. Příprava: Formu na chleba vymažte máslem a troubu předehřejte na 180 stupňů horního a dolního ohřevu nebo 160 stupňů horka.
  2. Příprava těsta: Máslo nebo margarín dejte do mísy a mixérem vymíchejte dohladka. Postupně přidávejte cukr, vanilkový cukr a sůl, dokud nevznikne hustá směs. Každé vejce vmíchejte při vysokých otáčkách po dobu asi 30 sekund. Smíchejte mouku a prášek do pečiva a střídavě s mlékem vmíchejte ve dvou dávkách při střední rychlosti.
  3. Upečte vánočku: formu na chléb naplňte asi dvěma třetinami světlého těsta. Na tmavé těsto smíchejte skořici, perník, lískové oříšky a kakao s mlékem a vmíchejte do zbývajícího světlého těsta. Tmavé těsto rozetřete na světlé těsto a vidličkou projeďte vrstvami těsta, abyste vytvořili mramorový vzor. Formu na chléb postavte na mřížku v troubě. Asi po 15 minutách pečení koláč ostrým nožem podélně nařízněte do hloubky asi 1 cm. Po 55 minutách vyzkoušejte paličkou, zda je koláč upečený. Když se těsto na tyčinku již nelepí, je koláč hotový.
  4. Zdobení: Koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Poté ve vodní lázni rozpusťte polevu a přelijte ji přes koláč. V případě potřeby jej pak ozdobte barevným posypem.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *