Pro mnohé už je pravděpodobně sezóna pečení v plném proudu. Tvoří se vanilkové půlměsíčky, vykrajuje se a krásně zdobí cukroví a andělská očka se plní babiččiným džemem. Obvykle existuje repertoár receptů, které se předávají po léta a které se každý rok v prosinci obnovují. Je to pochopitelné, protože se vždycky těšíte na známou klasiku, která je už léta vynikající. Proto si tento výtvor neklade za cíl sesadit z trůnu máslové sušenky, ale spíše jen rozšířit sbírku sušenek . Pak je výběr ještě větší a každý si najde své oblíbené pečivo!
Proto byste měli tyto marcipánové obláčky vyzkoušet právě teď.
Tento výtvor samozřejmě zaujme především svou nebeskou chutí – skutečnými obláčky. Ale co nás opravdu nadchlo, je jednoduchost receptu, takže ho můžeme snadno dokončit těsně před Štědrým dnem. Vyrábí se bez mouky a jen z několika málo ingrediencí, takže není třeba potom čistit formičky na cukroví. Navíc: pokud vám zbyly bílky z jiného těsta, můžete je snadno použít i zde! Takže si připravte plechy na pečení a pusťte se do toho!
Tady je, co k tomu budeme potřebovat:
- 300 g marcipánových surovin
- 50 g moučkového cukru
- 1 špetku soli
- 2 bílky
- 100 g mandlí nakrájených na plátky
- Trocha moučkového cukru na posypání
- Volitelně: do těsta přidejte pomerančovou kůru nebo vanilkové aroma.
A je to tak rychlé a snadné:
- Nejprve nastrouhejte syrovou marcipánovou směs nahrubo do mísy pomocí struhadla. Přidejte také moučkový cukr, sůl a bílek a vše rozmixujte ručním mixérem dohladka. Nyní do mísy přidejte druhý bílek a vše ještě jednou dobře promíchejte.
- Ze směsi vytvarujte asi 30 kuliček. Kousky mandlí dejte do malé misky. Lehce si navlhčete ruce a přitlačte kuličky marcipánu na mandle tak, aby byly zakryté.
- Plech vyložte pečicím papírem a položte marcipánové kuličky vedle sebe, přičemž mezi nimi nechte malý prostor. Pravděpodobně budete potřebovat dva bloky. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů (nahoře/dole) po dobu 15 minut.
- Nechte vychladnout a ozdobte moučkovým cukrem.
Vychutnejte si lehké a vzdušné marcipánové obláčky s křupavými kousky mandlí!