Pískové těsto, kyselé bobule, vzdušné pusinky. Borůvková delikatesa bude na stole kralovat.

Jagodowa Delicja je kombinací křehkého těsta, kyselých bobulí a vzdušných pusinek s křupavou kůrkou. Je to opravdová lahůdka pro milovníky lesních plodů. Ideální pro svátky a jiné příležitosti.

Nemůžete se rozhodnout, co máte raději – křehké pusinky, kyselé ovoce nebo křehké těsto? Nemusíte si vybírat. Tady je recept, který všechny tyto prvky spojuje v dokonalý celek. Dezert, se kterým bude káva a čaj tak lahodný jako nikdy předtím.

Borůvková delikatesa se skvěle hodí na vánoční stůl. Zde je vaše šance tento recept vyzkoušet. Pokud ho jednou připravíte, určitě se k němu budete chtít vracet.

Borůvková delikatesa – ingredience

K přípravě dortu Berry Delicja budete potřebovat:

  • 250 g pšeničné mouky,
  • 125 g másla (pokojové teploty),
  • 60 g moučkového cukru,
  • 1 lžičku kypřícího prostředku,
  • 1-2 lžíce zakysané smetany (nepovinné),
  • 3 vejce,
  • špetka soli,
  • 150 g jemného cukru (+ na oslazení bobulí),
  • 400 g mražených borůvek,
  • 3 lžíce krupice.

Borůvková delikatesa – recept

Oddělíme bílky od žloutků. V míse smícháme mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva, kypřicí prášek, máslo a žloutky. Všechny suroviny uhněteme v hladké těsto. Pokud po spojení surovin zjistíte, že je těsto příliš suché a řídké, přidejte trochu zakysané smetany. Těsto rozválejte do kuličky, zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do lednice.

Vyšlehejte bílky s cukrem a špetkou soli. Všechny ingredience smíchejte najednou. Šlehejte asi 10 minut mixérem na střední rychlost. Nezískáte tuhou pěnu, ale hustou krémovou hmotu.

Vychladlé těsto položte na dno formy o rozměrech 24×24 cm. Propíchněte je vidličkou. Těsto rovnoměrně posypte krupicí (ta pohltí přebytečnou šťávu z bobulí) a poté – bobulemi. Pokud máte rádi sladké a používáte spíše kyselé plody, můžete je posypat 2-3 lžícemi cukru. Na vrstvu bobulí položte vrstvu bílků a zarovnejte ji.

Koláč vložte do trouby vyhřáté na 170 °C . Pečte asi 50 minut – pusinky by měly být na povrchu zlatohnědé. Po upečení vypněte troubu a nechte koláč vychladnout (mírně pootevřete dvířka).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *