Jemná grilovaná žebra jsou snem mnoha sezónních sezení na grilu. Aby bylo maso šťavnaté a plné chuti, je technika grilování zásadní, ale především dobře připravená marináda. Zabraňuje jim vysychání a každý rád přidává další část.

Foto: Shutterstock/Stockcreations
Grilovaná žebra jsou klasikou letní sezóny. Jsou aromatické, šťavnaté a plné chuti. Bez řádné přípravy však není ani nejlepší maso bráněno. Tajemství spočívá v marinádě, která nejen dává masu chuť, ale také ovlivňuje jeho strukturu, takže je měkká a křehká. V závislosti na ingrediencích může být směs sladká, kořeněná, bylinná nebo uzená. Vše záleží na tom, jakého účinku chcete dosáhnout. Níže se naučíte, jak marinovat žebra, aby se roztavila v ústech.
Jak připravit dobrou marinádu na žebra? Správná směs je klíčem k úspěchu
Výběr složek pro marinádu by neměl být náhodný. Měla by být věnována pozornost – něco kyselého, sladkého, kořeněného, sůl a bylin. To vše pro namočení masa během grilování a udržení pružnosti.
Marinádové ingredience na 1,5 kg žeber:
- 3 polévkové lžíce řepky nebo olivového oleje
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- lžíce octa jablečného moštu
- 2 polévkové lžíce Dijonské hořčice
- 2 polévkové lžíce rajčatové pasty
- lžička uzeného pepře
- Polovina lžičky papriky
- lžička soli
- půl lžičky pepře
- 2 hřebíček česneku
- Polovina lžičky sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
Jak marinovat žebra, aby byla křehká? Nezapomeňte na to
Měkkost žeber je výsledkem směsi ingrediencí, ale také jeho časové akce.
- Příliš krátká marinování kořením nepřinese hlubokou chuť. Dobře připravené maso by mělo odpočívat v marinádě po dobu nejméně 8 hodin a nejlépe přes noc v chladničce.
Metoda přípravy:
- V misce důkladně promíchejte všechny marinádové ingredience. Například můžete použít med nebo mixér k dosažení hladké a homogenní konzistence.
- Vyjměte polotovar z žeber (pokud je to viditelné). Díky tomu je marináda snazší proniknout do masa.
- Potom umístěte maso do velké mísy nebo uzavřené sáčky Ziploc. Nalijte směs a masírujte dobře do každé části žeber.
- Poté umístěte do ledničky po dobu nejméně 8 hodin (nejlépe celou noc). Maso můžete někdy smíchat nebo otáčet, abyste rovnoměrně marinovali.
- Před grilováním odstraňte maso z ledničky asi 30 minut, abyste dosáhli pokojové teploty. Pak se nebude pohybovat na grilu.
Grilujte nepřímo (tj. Ne přímo nad ohněm), zakryjte víko a pečte pomalu, přibližně 60-90 minut, v závislosti na tloušťce masa.
.
Dvě polévkové lžíce na pánvi a stávají se zázrakem. Maso bude stejně měkké jako máslo.
Nasekl jsem a vystoupil jako steak. Hosté nevěřili tomu, co jsem dal na gril.