Měkká, flexibilní a výrazná chuť – domácí naan chleby jsou více než jen občerstvení na párty. Tuto pochoutku indické a asijské kuchyně lze podávat s kari, namočeným v omáčkách nebo dokonce zabalených do grilovaného masa. Je dokonale vhodný jako rychlý předkrm s humusem. Udělejte je jednou a určitě se stanou trvalou součástí vašich receptů.

Foto: Shutterstock/Tatiana Volgutova
Co je naan
Domácí naan chleby jsou lahodný, měkký a načechraný chléb s máslem a náznakem koriandru. Je dokonale vhodná jako příloha, ale také pro výběr omáček a máčených namočených. Můžete jim také sloužit s česnekem, sezamem a jinými orientálními jídly. Budou skutečnou pochoutkou pro každého milovníka indické a asijské kuchyně. Jejich velkou výhodou je jednoduchost a rychlost přípravy. Potřebujete jen několik ingrediencí, které určitě máte doma.
Domácí chleba naan – recept
Složení:
- 300 g pšeničné mouky,
- 100 ml teplého mléka,
- 50 ml přírodního jogurtu,
- lžíce olivového oleje,
- 2 čajové lžičky cukru,
- 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 čajové lžičky sodové hydrogenie, 1/2 lžičky soli.
- Další:
- Hmota pro tření, nasekaný koriandr pro postřikování.
Příprava:
Ve velké misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, soda na bikarbonát, sůl a cukr. Uprostřed děláme do něj díru a nalijeme jogurt, mléko a olej. Míchejte, dokud se nevytvoří relativně homogenní hmota. Těsto je hnětené na flourované ploše asi 5 minut, dokud se nevytvoří hladký a flexibilní koule. Umístěte těsto do naolejované mísy, přikryjte vlhkou hadříkem a umístěte jej na teplé místo po dobu 1-2 hodin. Rozdělte těsto na 6 stejných částí a vytvořte každý kouli.
Každou z nich převrátíte na kulaté palačinky o tloušťce asi 0,5 cm. Zahřejte suchou pánev a položte na ni jednu palačinku. Připravte ji na 1-2 minuty, dokud nebude místy zlatý, načechraný a mírně spálený. Kartáčujte domácí chléb naan máslem a posypte nasekaným koriandrem. Podávejte teplé s vašimi oblíbenými jídly nebo poklesy.
.
Sledujte nás ve zprávách Google.