S věkem se změní nutriční potřeby našeho těla. Metabolismus se zpomaluje, svalová hmota se snižuje a trávicí systém se stává citlivější. Proto je pro starší lidi tak důležité začít den výživné a vyvážené snídaně. Je to první jídlo, které ovlivňuje úroveň energie, koncentrace, nálady a dokonce i imunity. Zde jsou tři návrhy na snídaně, které jsou nejen chutné, ale také přizpůsobené potřebám seniorů. Jsou lehké, výživné a snadno se připravují, budou určitě zajímavým doplňkem denního menu.

Foto: Pixabay/CongregeGesign
Plánovaná snídaně může zlepšit kvalitu života každého staršího. Dávají jim energii, posilují imunitu a zabraňují nedostatkům. Zahrňte rozmanitost do stravy a používejte sezónní výrobky, jídla musí být jednoduchá a chutná.
Co by měli senioři jíst na snídani a proč?
Strava seniorů by měla být bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, jako je vápník, hořčík a železo. S věkem se zvyšuje riziko osteoporózy, slabosti svalů nebo anémie. Proto má smysl oslovit produkty, které podporují kosterní a oběhový systém. Dobrá snídaně pro starší lidi by měla dodávat energii, ale nikoli přetížit trávicí systém. Proto je nejlepší vyhnout se mastným, smaženým nebo obtížně strávit potraviny. Je třeba se vyhnout smíšeným vejcem v másle, horkých klobásech nebo smažené slanině.
Ideální volbou pro seniory jsou celozrnné obiloviny, vejce, libové mléčné výrobky, zelenina, ovoce, semena a ořechy. Rovněž je vhodné zajistit přítomnost omega-3 mastných kyselin (např. Lněná semena) a dostatečnou hydrataci. Místo silné kávy by bylinný čaj, obyčejný čaj nebo voda s citronem vhodnější. Následující recepty kombinují tyto prvky v jednoduchých každodenních jídlech, které mohou senioři připravit sami nebo pomocí příbuzných.
Vračka s ředkvičkami, pažitkou a lněným semenem
Jednoduchá, klasická a velmi zdravá snídaně. Tvrzení je snadno stravitelné, přidává vápník a dobře se kombinuje se zeleninou. Je to také zdroj snadno stravitelného proteinu pro seniory a cenného pro posílení svalů.
Složení:
- 100-150 g polokrýhového tvarohového sýra,
- 2 PL přírodního jogurtu,
- 2-3 ředkvičky,
- hrstka pažitků,
- 1 čajová lžička pozemního lněného semene,
- Sůl a pepř podle chuti.
Příprava:
Stiskněte tvaroh vidličkou a kombinujte s jogurtem. Přidejte nakrájené ředkvičky a nasekané pažitky. Ochutnejte, jak ochutnejte, přidejte lněná semena a důkladně promíchejte. Podávejte s celozrnným chlebem a čerstvou zeleninou.

Foto: Shutterstock/PWELKACPEEK
Ovesné vločky s opečeným jablkem je teplá snídaně, která se hodí zejména na podzim a v zimě. Je to jemné na žaludku, bohaté a plné vlákniny. Tato kombinace podporuje střevní aktivitu, přidává zdravé tuky a má nízký glykemický index.
Složení:
- 1 šálek mléka (obyčejné nebo rostliny),
- 1 Apple,
- špetka skořice,
- 1 čajová lžička medu (volitelné),
- 1 čajová lžička pozemního lněného semene,
- Hrstka nakrájených vlašských ořechů.

Foto: Shutterstock.com/joanna Grabowska-kowalska
Přiveďte mléko k varu a nalijte ovesné vločky do hrnce. Vařte několik minut, dokud nezhoustne. Nakrájejte jablko na polovinu, odstraňte jádro a vložte do trouby po dobu 10-15 minut při 180 ° C. Posypeme skořicí a trochu medem. Sklopte hotovou ovesnou vločku do mísy, přidejte pečené jablko, lněné semena a ořechy.
Vejce na toast s avokádem a rajčaty
Vejce jsou zdravou náhradou za tradiční smíšená vejce. V kombinaci s chlebem a zeleninou vytvářejí lehkou snídani na obsaženou proteiny ideální pro seniory, kteří se starají o kardiovaskulární systém.
- 1 vejce,
- 1 plátek celozrnného chleba,
- ½ zralého avokáda,
- 1 plátek rajčat,
- citronová šťáva,
- sůl a pepř podle chuti,
- 1 pl octa pro vaření vejce.

Foto: Shutterstock/Oksana Mint
Příprava:
Přiveďte vodu s octem do varu v hrnci. Snižte teplotu, smíchejte vodu lžičkou a pečlivě nalijte vejce. Vařte 2-3 minuty. Mezitím smažte plátek chleba. Stiskněte avokádo vidličkou, posypte citronovou šťávou a solí. Umístěte avokádo, plátek rajčat a vařená vejce na toast. Posypte kořením a možná bylinkami.
.
Související články:
Sledujte nás ve zprávách Google.