V 16. století to bylo považováno za lék, v předválečném Slovensku byl luxus. Buď ho dnes miluješ, nebo ho nenávidíš

V 16. století to bylo považováno za lék, v předválečném Slovensku byl luxus. Buď ho dnes miluješ, nebo ho nenávidíš

Sladká pochoutka, která dělí veřejnost do dvou táborů. Někteří to zbožňují pro její výraznou mandlovou chuť, jiní to považují za slabé. Jednou byl prodán v lékárnách a byl symbolem luxusu, dnes jej najdete v každém supermarketu. Objevte historii a účinky zdraví marzipánu.

V 16. století to bylo považováno za lék, v předválečném Slovensku byl luxus. Buď ho dnes miluješ, nebo ho nenávidíš
Marzipán má bohatou historii – od středověké medicíny až po populární sladkost na našich stolech.
Foto: Studio Shutterstock/Atlas

Marzipan je jednou z pochoutků, které rozdělují veřejné mínění. Někteří milují jeho sladkou chuť a mandlovou vůni, pro jiné je to příliš nudné. Dnes, když máme sladkosti z celého světa v obchodech, marcipán končí v našich koštech zřídka. Kdysi ho však považovali za luxusní zboží.

Od středověkého léku po vaši oblíbenou sladkost

Tato pochoutka se již objevila ve středověku a recept jí připisuje Italové a Maďaři. Marzipan přišel na naše území v 16 letech. století díky obchodních silnic. Zajímavé je, že to zpočátku prodali ve lékárnách jako lék. Až do 19. století se nedostal do normálního používání.

„Marzipán byl kdysi tak vzácný, že si to mohly dovolit jen nejbohatší vrstva,“ vysvětluje historik gastronomie Mária Kováčemá. „V předválečném období byl podáván na ušlechtilých soudech jako symbol luxusu.“

Jaké vlastnosti má marzipán?

Díky mandsům je Marzipán jednou z cenných pochoutků. Tyto ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, které mají prospěšný účinek na nervový systém a krevní oběh, podporují srdce a regulují krevní tlak. Mandle jsou dobrým zdrojem vitamínu E, který působí jako antioxidant a podporuje kondici kůže, vlasů a nehtů.

Zahrnují také vitamíny B -skupiny, hořčík, draslík, vápník a železo. Všechny tyto látky přispívají k celkovému zdraví těla.

„Mandle jsou nutriční poklad,“ říká nutriční poradce Jana Novotná. „Problém Marzipánu je však v tom, že obsahuje velké množství cukru.“

Ve 100 g marzipánu je přibližně 460 kcal, takže je dobré jej konzumovat v přiměřeném množství.

V 16. století to bylo považováno za lék, v předválečném Slovensku byl luxus. Buď ho dnes miluješ, nebo ho nenávidíš
Z Marzipanu můžete vytvořit nejen lahodné dezerty, ale také umělecká díla – postavy a ozdoby pro koláče.
Foto: Shutterstock.com/pixel-shot

Marzipán je nejčastěji ochutnán ve formě čokoládových bonbónů, pralinek nebo tyčinek. Je dokonale vhodný pro dezerty, zejména dorty a koláče. Je to skvělé pro houbové těsto, krémový krém a maliny. Používá se také jako vrstva na tradičním perníku a pro vytváření postav cukrovinek.

„Marzipan je u cukrovinek nesmírně univerzální,“ vysvětluje cukrovinka Zuzana Mallíkova. „Můžete z toho modelovat prakticky cokoli.“ – Od jednoduchých květin až po přepracované postavy. “

  • 220 g mandlí bez kůže
  • 200 g práškového cukru
  • Malý mandlový olej
  • 1-2 polévkové lžíce z likéru Amaretto
  • 50-60 ml vody

Ground mlenky, přidejte další ingredience a vyrobejte těsto. Tvarujte do válce, zabalte jej do fólie a na několik hodin ji vložte do ledničky.

.

Související články:

Dělám je, kdykoli hosté už na dveře klepe. K kávě a čaji nejsou lepší koláče

Sledujte nás ve zprávách Google.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *