Nejlepší polévka pro horké dny. Připravuji to podle tradičního receptu z Andalusie

Nejlepší polévka pro horké dny. Připravuji to podle tradičního receptu z Andalusie

Pokud hledáte perfektní letní občerstvení, zkuste Gazpacho. Tato španělská chladicí miska je opravdu snadno připravitelná – není třeba se vařit. Polévka se skládá z několika čerstvých ingrediencí a chutná skvěle, zejména v horkých dnech.

Nejlepší polévka pro horké dny. Připravuji to podle tradičního receptu z Andalusie
Nejlepší polévka pro horké dny. Připravuji to podle tradičního receptu z Andalusie.
Foto: Shutterstock/Nina Firsova

Nedávno jsem se vrátil z dovolené ve Španělsku a stále nemohu zapomenout na lahodnou chuť Gazpacha. Tato skvělá polévka vyrobená ze syrových rajčat, paprik a okurek je více než klasická letní polévka. Pro mě to skrývá horké slunce, dobře -aromatická kuchyně Andalusie. I v letadle jsem přemýšlel, jak to připravit doma. Podařilo se mi sdílet své kulinářské zkušenosti s ostatními. Doufám, že se Gazpacho stane také vaší oblíbenou večeří v horkém počasí.

Gazpacho – Andalusiánské chlazené jídlo

Poprvé jsem jedl Gazpacho na Slovensku, ale chutnal to docela jinak než ten, který jsem nedávno ochutnal ve Španělsku. Náhodou jsem narazil, když jsem se rozhodl uchýlit se k jedné z místních restaurací před teplem. Číšník přinesl chladnou polévku s intenzivní oranžovou barvou. Nemusí se vařit, nefunguje v něm a nevyžaduje obtížné získat ingredience.

Gazpacho pochází z Andalusie, regionu na jihu Španělska. Tato oblast je známá svou horkou klima a aromatickou kuchyní. Kdysi byla tato polévka jídlem chudých – byla připravena pouze ze smíchaného starého chleba, česneku, olivového oleje a octa. Rajčata se objevila v receptu mnohem později, pouze v 16. století.

Od té doby se Gazpacho začalo měnit, dokud nebyl vytvořen dnešní recept – obohacený o pepř a okurky. Zajímalo mě nejen hlubokou a zřetelně zeleninovou chuť. Byl jsem také překvapen čerstvostí jídla a jeho struktury. Polévka nebyla vodnatá, ale spíše se podobala sametovému krému. Přesto byla naprosto osvěžující a hydratační. Přestože mi byl Gazpacho dán v malé misce, vím, že Španělé ho tak často pijí ze sklenice jako rajčatová šťáva.

Nejlepší polévka pro horké dny. Připravuji to podle tradičního receptu z Andalusie
Španělové to také pijí ze sklenice jako rajčatová šťáva.
Foto: Shutterstock/Anastasia Kamysheva

Andaluský poklad má další důležitou funkci – je velmi zdravý. Kombinace syrové zeleniny a olivového oleje má protizánětlivý účinek, podporuje trávení a doplňuje chybějící vitamíny. Je to ideální jídlo pro léto – je to světlo, bohaté a voda. Ukázalo se, že Gazpacho lze snadno připravit v mé kuchyni. Nyní, kdykoli se slunce zahřeje oknem, okamžitě připravím tuto jednoduchou polévku. Někdy dokonce nechám zbytky v džbánu, aby je nechal na další den dobře ochladit.

Gazpacho – původní recept

Došel jsem k závěru, že Gazpacha je hlavně šťavnaté a sladká rajčata. Zrají na jihoevropském slunci, takže mají výraznou chuť a hodně šťávy. V létě se rajčata „srdce“, protože „rachotní zázraky rajčat“ ukázaly jako nejlépe v létě. Nedoporučuji používat konzervovaná rajčata, protože neposkytují tolik chuti jako čerstvá zelenina. Je také nutné koupit papriky pro přípravu Gazpacha. Měla by mít pevnou, ale ne příliš silnou pokožku. Červená půjde na polévku, ale zelené světlo použijte jako přílohu. Skvěle vyvažuje chuť jídla a dává mu trochu křupavější. V tradičním Gazpachu nemůže být ani čerstvá okurka chybějící. Rád to přidávám nejen k jídlu, ale také jako osvěžující přílohu. Takto mi byl dán Gazpacho ve Španělsku – posypaný olivovým olejem, s okurkou a pepřem v samostatné misce (pro dekoraci).

Složení:

  • 5 rajčat,
  • paprika,
  • 1/3 zeleného pepře,
  • velká zelená okurka,
  • malá cibule,
  • kousek bagety (asi 200 g),
  • 3 hřebíček česneku,
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje,
  • 30 ml octa jablečného moštu,
  • sůl a pepř (podle chuti).

Postup::

Vařte a oloupejte rajčata. Nakrájejte je na čtvrtiny a odstraňte semena. Zbývající maso nakrájejte na malé kostky. Umyjte a nakrájejte papriku (červené a zelené) velmi jemně. Udržujte zelený pepř pro později. Oloupejte okurku a nakrájejte na malé kostky. Nastavte jednu polévkovou lžíci nasekané okurky na pozdější. Oloupejte cibuli a nakrájejte na stejně malé kostky. Umístěte rajčata, červenou papriku, většinu okurky a cibule do mixéru. Namočte bagetu do vody a také přidejte k ostatním ingrediencím. Přidejte olivový olej a jablečný ocet.

.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *