Pokud máte málo času a chcete si připravit dobrou, zdravou a chutnou večeři, naše dnešní rada zní slaný koláč s ricottou a špenátem. Je snadná na přípravu, je chutná a perfektní pro každou příležitost a je užitečná pro ty, kteří chtějí vyzkoušet něco, co je krásné na pohled a dobré k jídlu, i když jste v kuchyni začátečník.
Tento recept můžeme nazvat a skutečné eso v rukávu, být schopen nabídnout toto řešení čerstvě upečené nebo studené, pro pokrm, který se přizpůsobí jakémukoli kontextu a je neuvěřitelně všestranný a dokáže uspokojit i ty nejnáročnější jazýčky. Pojďme se tedy podívat, co recept obsahuje a proč je užitečné zvolit právě tento slaný koláč.
Proč zvolit slaný koláč s ricottou a špenátem?
Kombinace mezi ricotta a špenát je to jistě pohodlné, nadčasová klasika italské kuchyně. Je velmi lehký, ale zároveň s těmito dvěma velmi odlišnými příchutěmi získáte nezaměnitelnou a neuvěřitelně chutnou chuť, schopnou probudit tu nepotlačitelnou touhu jíst víc a víc, ať už teplé nebo studené.
Navíc je to dort, který se hodí k mnoha variacím, aby uspokojil všechny mlsné jazýčky, i ty nejrafinovanější. Je proto skvělý nápad vyprázdnit i lednici, protože se můžete rozhodnout, pokud chcete, obohatit ji o další přísady, jako jsou sýry, uzeniny, ale i oříšky dle libosti, pro nádech křupavosti a proč ne, také elegance.
Zde je návod, jak jej připravit a užitečné ingredience
K přípravě slaného koláče s ricottou a špenátem nemusíte být šéfkuchař s hvězdičkou, stačí roláda z listového těsta, popř. briseei ty, které najdete v ledničkách supermarketů, a dále to, co vyplývá z tohoto receptu, který je jednoduchý a rychlý na přípravu v troubě. Podívejme se, co potřebujete:
- listové těsto
- 400 gramů čerstvého špenátu
- 250 gramů ricotty
- 50 gramů strouhaného parmazánu
- 2 vejce
- devět muškátového oříšku, pepř a sůl podle chuti
- extra panenský olivový olej podle chuti
Ihned začněte s vařením špenátu, který je třeba nejprve pečlivě umýt. Jednoduše je rozmrazte a dobře sceďte, abyste odstranili přebytečnou vodu. Zatímco se špenát vaří, doporučujeme přistoupit k přípravě ricotty s parmazánem a vejci, případně se solí, pepřem a muškátovým oříškem.
V tuto chvíli listové těsto rozvineme a položíme na kulatý plech vyložený pečicím papírem a na základ nalijeme náplň, kterou urovnáme stěrkou. Pokud chcete, můžete okraj ozdobit zbytky listového těsta pro elegantnější dotek. Nakonec pečeme v troubě na 180 stupňů asi 30-35 minut nebo alespoň dokud povrch dostatečně nezezlátne.