Vánoční dezerty: jak připravit domácí kořeněné sušenky

Vánoční dezerty: jak připravit domácí kořeněné sušenky

Ačkoli Natale nedávno prošel, jednoduchý a účinný recept, který nám umožňuje vychutnat si lahodné kořeněné sušenky, typické pro středoevropskou a severoevropskou tradici (ale dnes běžně rozšířené i jinde ve světě), je jistě vždy velmi chutný, zejména v kontextu nostalgie spojené s Vánocemi.

Mezi nejcharakterističtějšími vánočními cukrovinkami té doby a možná i nejsymboličtějšími vynikají přítomností konkrétních prvků, které lze snadno najít, jako např. zázvor a muškátový oříšekve velmi specifických množstvích a metodách, aby bylo možné získat návratnost z hlediska chuti, což je přinejmenším důležité. Jak vyrobit domácí vánoční cukroví?

Vánoční sušenky

Jsou to typické prvky německé a rakouské tradice, ale ze zřejmých geografických důvodů je lze běžně najít i v severovýchodních oblastech naší země, jako jsou oblasti odpovídající Trentinu Alto-Adige, které ne náhodou identifikuje typologie kultury a jazyka spojené s němčinou a italštinou.

Recept je vlastně velmi jednoduchý, dnes si to vysvětlíme v pár krocích a s omezeným počtem ingrediencí (které jsou ale docela dostupné, a tudíž snadno k sehnání. Kořeněné vánoční sušenky jsou tedy dostupné a zvládne je vyrobit v podstatě každý, s trochu trpělivosti, ale za méně než hodinu přípravy (samozřejmě kromě vaření).

Příprava sušenek

Budete potřebovat 250 gramů mouky double 0, libru másla, 50 gramů bílého cukru a dalších 50 gramů hnědého cukru, 1 vejce, trochu prášku do pečiva, půl lžičky muškátového oříšku moce a stejné množství hřebíčku. zázvor, trochu skořice (asi štědrou lžičku), špetku soli a vanilku podle chuti. Na polevu potřebujete necelých 60 gramů moučkového cukru, špetku soli a vodu.

  • V nádobě smíchejte mouku se dvěma cukry, skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem, špetkou soli a droždím
  • Vše smícháme dohromady, pak když je směs dobře promíchaná, přidáme máslo nakrájené na kousky
  • Po opětovném promíchání přidejte obsah vejce, dokud nezískáte homogenní pastu

Vyviňte z něj bochník a na plechu ho rovnoměrně vyválejte do výšky půl centimetru. Sušenky pak bude stačit nakrájet pomocí formiček dle libosti a naskládat je na plech vyložený pečicím papírem, kde je pak vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 20 minut, pamatujte, že by měly být sotva zlaté. .

Poté je třeba je vyjmout, nechat zcela vychladnout a potřít polevou, kterou jednoduše získáte použitím moučkového cukru smíchaného s trochou vody a trochou vanilky, abyste získali čiré zdobení a extra chuť. Sušenky tímto způsobem budou hotové a chutné. Případně je můžeme jednoduše poprášit moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *