Každý, kdo byl na Sicílii, aby se setkal s přáteli nebo příbuznými, nebo jednoduše strávil pár dní odpočinkem mezi krásným mořem a vynikajícím jídlem, pravděpodobně ochutnal jedno z tradičních pokrmů zdejšího místa: sardinky a beccafico. Tento zvláštní a chutný recept kombinuje veškerou středomořskou chuť, kterou Sicílie vyjadřuje!
Jde o celkem jednoduchý recept, který si můžete zopakovat doma, i když daleko od nádherného ostrova jižní Itálie, kterým je Sicílie. Pro nostalgiky a chtivce, pro nadšence do vaření i pro ty, kteří teprve začínají, budou následující odstavce obsahovat ingredience a přípravky potřebné k vaření vynikajících sicilských sardinek beccafico!
Co je potřeba k přípravě beccafico sardinek
Jako u každého receptu na obědy a večeře s rodinou nebo přáteli, i v tomto případě bude vhodné uvést hlavní potřebné suroviny. Jelikož se jedná o pokrm na bázi sardinek, tyto rozhodně nesmí chybět. Pokud je tedy nemáte k dispozici, pořiďte si je co nejdříve, dejte přednost těm, které jsou již čisté!
Sardinky budou plněné řadou ingrediencí, jako jsou ančovičky v oleji, piniové oříšky, petržel, strouhanka, rozinky a dochucené solí, černým pepřem a přísně kvalitním extra panenským olivovým olejem. Už jen při zmínce o těchto ingrediencích se vám sbíhají sliny, že? Nakonec budete potřebovat trochu akátového medu a pomerančové šťávy. Brzy zjistíte proč.
Jak se beccafico sardinky připravují?
Při vaření pro radost nebo při experimentování s novými recepty byste se měli snažit vyhradit si časové intervaly, abyste mohli recepty provádět v klidu a s láskou. Recept na sardinky a beccafico vyžaduje zejména trochu času a vyžaduje různé kroky, které jsou uvedeny níže.
- první fáze: namočte rozinky do vody. Připravte si pánev s olejem a strouhankou, kterou bude potřeba opéct. Petrželku nasekáme a ančovičky nakrájíme na oleji na velké kousky.
- druhá fáze: smíchejte v misce strouhanku a vymačkané rozinky, piniové oříšky, ančovičky, petržel a koření. Dobře promíchejte.
- třetí fáze: směsí naplňte sardinky a obtočte je kolem sebe. Vložte je na olejem vymazaný plech do trouby. Přelijeme zbylou strouhankou a emulzí z medu, pomeranče a oleje. Upéct.
Dodržením těchto kroků je možné připravit vynikající beccafico sardinky. Existují však některé varianty, které možná budete chtít vyzkoušet. To je případ použití strouhaného pecorina na posypání k dokončení pokrmu před vložením do trouby k pečení. Vaření je kreativita a představivost, takže si můžete dopřát a uvařit tento lahodný tradiční sicilský pokrm.
Díky své chutnosti a přítomnosti modrých ryb by sardinky beccafico mohly představovat vynikající recept, který můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku. Je samozřejmé, že jako u každého jiného jídla je nezbytné konzumovat přiměřené a ne nadměrné množství. Beccafico sardinky je možné uchovávat v lednici asi dva dny a poté si je vychutnat v několika jídlech.