Čerstvě upečené vánoční cukroví je oblíbeným pokrmem mnoha lidí. Jeho příprava však většinou vyžaduje čas, trpělivost a zručnost. Naštěstí existuje i recept, který vám umožní vytvořit chutnou vánočku, aniž byste museli těsto zdlouhavě hníst. Seznamte se proto s tímto receptem, který je ideální pro ty, kteří s pečením začínají, i pro ty, kteří nemají čas na dlouhé přípravy.
![Rychlá vánočka bez hnětení těsta. Podáváme s marmeládou, potěší celou rodinu](https://dombydom.cz/wp-content/uploads/2025/01/vianocka_pletenka.jpg)
Foto: shutterstock/Philippos Philippou
Domácí vánočka z kynutého těsta je opravdu lahodná pochoutka. Bývá spojován s teplem rodinného domova a chutnou snídaní. Bohužel mnoho lidí jeho výrobu vzdává kvůli pracnosti spojené s hnětením těsta. Vánočku však připravíte rychle a bez zbytečných komplikací. Stačí najít ten správný recept.
Jak rychle připravit domácí vánoční stromeček?
Vánočka je většinou spojena se zdlouhavým hnětením a následným kynutím těsta. To některé od tohoto druhu pečiva odrazuje. Naštěstí existuje způsob, jak udělat vánočku, která je jednoduchá na přípravu a zároveň je vláčná a velmi nadýchaná. Dokonce se výborně podává s máslem nebo oblíbeným džemem.
Recept na rychlou domácí vánočku protože to nevyžaduje hnětení kynutého těsta. Nevyžaduje ani dlouhé čekání, než těsto pořádně vykyne. Stačí úspěšně smíchat ingredience, zaplést copánky, vytvořit drobenku a je hotovo. Lahodný kváskový chléb jistě potěší celou rodinu.
Recept na vánočku bez hnětení těsta
Tento recept na vánočku zohledňuje jak přípravu těsta, tak chutnou drobenku. Uvedené proporce dávají dvě vánoční koule. Pro jejich přípravu jsou zapotřebí následující ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 60 g másla
- 30 g čerstvého droždí
- 60 g másla
- špetka soli
- ¼ šálku cukru
- ¼ šálku olivového oleje
- 3 žloutky
- Lžička vanilkového extraktu
Ingredience potřebné k přípravě crumble:
- 70 g hladké mouky
- 40 g studeného másla
- 40 g cukru
![Rychlá vánočka bez hnětení těsta. Podáváme s marmeládou, potěší celou rodinu](https://dombydom.cz/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1248364267-1.jpg)
Foto: shutterstock/Michaela Jilková
Způsob přípravy:
- Máslo rozpustíme, přidáme olivový olej a mléko.
- Vše zahřejte, ale ujistěte se, že to není příliš horké.
- V samostatné misce rozdrobte droždí, přidejte cukr, žloutky a sůl.
- Vše důkladně promícháme, aby vznikla homogenní směs.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme směs droždí a žloutků a rozehřáté máslo s mlékem a olejem.
- Přidejte také vanilkový extrakt.
- Ingredience smícháme a vypracujeme hladké, jednotné a pevné těsto. Nemělo by být lepkavé.
- Poté ho rozdělte na 6 stejných dílů a z každého dílu vytvarujte váleček dlouhý asi 25 cm.
- Pomocí tří těchto válečků upletete cop, ze kterého bude chutný vánoční stromeček.
- Začátek a konec copu přeložte pod sebe.
- Připravené vánoční cukroví položte na plech vyložený pečicím papírem a pokračujte v přípravě drobenky.
- Za tímto účelem smíchejte mouku, cukr a máslo.
- Obě vánoční cukroví posypeme strouhankou a necháme 15 minut kynout.
- Během této doby zapněte troubu, aby se stihla předehřát na 180 stupňů Celsia.
- Vánoční cukroví pečte asi 20 minut dozlatova.
- Hotové pečivo podávejte samotné nebo s oblíbenými přílohami. Dobrou chuť!
.
Recept na sušenky, které zahřejí srdce. Božsky křupavé a všechny ingredience máte po ruce
Těsto vykyne jako nikdy předtím. Vše, co potřebujete, je lžička tohoto produktu