Špaldový chléb. Proč sáhnout po špaldovém chlebu?

Špaldový chléb. Proč sáhnout po špaldovém chlebu?

Špaldový chléb je jedním z nejoblíbenějších druhů pečiva. Vyrábí se na bázi špaldové mouky, která je při pravidelné konzumaci ceněná pro své nutriční hodnoty a zdravotní přínosy. Jak si vyrobit domácí špaldový chléb a proč se to vyplatí?

Špaldový chléb. Proč sáhnout po špaldovém chlebu?
Jak připravit lahodný domácí špaldový chléb?
Foto: shutterstock/Mirjam Kavcic

Špaldový chléb je zdravější alternativou tradičního pšeničného chleba. Zdraví prospěšné vlastnosti špaldy jsou známy již od starověku a dodnes jsou vysoce ceněny.

Recepty na špaldový chléb – proč je důležité je znát?

Recepty na špaldový chléb jsou známé a ceněné již velmi dlouho. Špalda je jedním z nejstarších druhů pšenice. Jeho historie sahá až do starověku, i když přesný původ není zcela znám. Nicméně, to je známé jako špalda ovlivňuje lidské zdraví a proč stojí za to ji zařadit do každodenního jídelníčku. Pšeničná zrna ukrývají řadu cenných minerálních složek. On je mezi nimi fosfor, zinek, mangan, selen, vápník a železo. Špalda obsahuje také vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín E. Špaldové pečivo obsahuje hodně vlákniny, který je zodpovědný za pocit sytosti a reguluje trávicí procesy v těle.

Špaldový chléb – recepty pro zdraví

Proč zařadit špaldový chléb do svého jídelníčku? Recepty na špaldový chléb jsou recepty pro zdraví samy o sobě. Pravidelná konzumace špaldového pečiva má pozitivní vliv na stav celého organismu. Když sáhneme po špaldovém chlebu, dodáme tělu fytosteroly, které mají vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jsou také zodpovědné za regulaci hladiny cukru v krvicož je zvláště důležité pro ty, kteří trpí poruchami metabolismu sacharidů v těle. Komponenty obsažené ve špaldě mají pozitivní vliv na naši paměť a koncentraci a také podporují imunitní systém.

Jak vyrobit domácí špaldový chléb? Recept na chutný špaldový chléb začíná přípravou surovin. Budeme potřebovat:

  • 500 g celozrnné špaldové mouky,
  • 15 g sušeného žitného kvásku,
  • 20 g čerstvého droždí,
  • lžička cukru,
  • 375 ml teplé vody,
  • lžička soli,
  • lžíce olivového oleje.

Příprava:

Začneme přípravou kvásku. Do misky nalijeme vodu, přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a vše velmi dobře promícháme. Odložte na pár minut na teplé místo. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, žitný kvásek, olivový olej a kvásek. Uhněteme těsto ručně nebo pomocí kuchyňského robotu. Těsto by mělo být „kompaktní“ a lepivé. Mísu se špaldovým chlebovým těstem přikryjeme bavlněnou utěrkou a necháme 60 minut kynout. Těsto by mělo kynout na teplém místě. Můžeme vložit do mírně vyhřáté trouby (teplota kolem 30-35 stupňů). Těsto na špaldový chléb by během kynutí mělo zdvojnásobit svůj objem.

Špaldový chléb s kváskem a kváskem – pečení

Když těsto na špaldový chléb s kváskem a kváskem vykyne, dáme ho do pekáče (např. dortová forma 11×30 cm). Vnitřek formy vymažeme např. olejem nebo máslem a vysypeme strouhankou. Vršek můžeme posypat slunečnicovými nebo sezamovými semínky. Špaldové těsto necháme na plechu ještě 30 minut kynout. Zatímco těsto kyne, předehřejte troubu na 200 stupňů (horní a spodní). Špaldový chléb pečte přibližně 40-45 minut. Hotový upečený výrobek vložte na mřížku do trouby, aby vychladl.

Recept na křupavý špaldový chléb s cereáliemi – zvýraznění chuti a zdraví prospěšné vlastnosti

Recept na křupavý špaldový chléb s cereáliemi spojuje zdraví prospěšné vlastnosti špaldy a křupavých cereálií, které zároveň dodávají našemu tělu potřebné složky pro jeho správné fungování. Z jakých cereálií lze připravit domácí špaldový chléb? Mezi obilniny, které se hodí k chuti špaldového chleba, patří:

  • slunečnice bohatý zdroj hořčíku, selenu a vitamínu E,
  • sezam zdroj vápníku, mědi, fosforu, železa, vitamínů skupiny B a vlákniny,
  • dýně bohaté na zinek, železo a hořčík,
  • len zdroj omega-3 mastných kyselin a vlákniny,
  • vlašské ořechy zdroj aminokyselin, draslíku, fosforu, hořčíku a zinku, manganu a jódu,
  • chia zdroj omega-3 mastných kyselin, vlákniny, dále vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a zinku.

.

Související články:

.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *