Špaldový chléb je jedním z nejoblíbenějších druhů pečiva. Vyrábí se na bázi špaldové mouky, která je při pravidelné konzumaci ceněná pro své nutriční hodnoty a zdravotní přínosy. Jak si vyrobit domácí špaldový chléb a proč se to vyplatí?
![Špaldový chléb. Proč sáhnout po špaldovém chlebu?](https://dombydom.cz/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1985109221.jpg)
Foto: shutterstock/Mirjam Kavcic
Špaldový chléb je zdravější alternativou tradičního pšeničného chleba. Zdraví prospěšné vlastnosti špaldy jsou známy již od starověku a dodnes jsou vysoce ceněny.
Recepty na špaldový chléb – proč je důležité je znát?
Recepty na špaldový chléb jsou známé a ceněné již velmi dlouho. Špalda je jedním z nejstarších druhů pšenice. Jeho historie sahá až do starověku, i když přesný původ není zcela znám. Nicméně, to je známé jako špalda ovlivňuje lidské zdraví a proč stojí za to ji zařadit do každodenního jídelníčku. Pšeničná zrna ukrývají řadu cenných minerálních složek. On je mezi nimi fosfor, zinek, mangan, selen, vápník a železo. Špalda obsahuje také vitamíny skupiny B, vitamín A a vitamín E. Špaldové pečivo obsahuje hodně vlákniny, který je zodpovědný za pocit sytosti a reguluje trávicí procesy v těle.
Špaldový chléb – recepty pro zdraví
Proč zařadit špaldový chléb do svého jídelníčku? Recepty na špaldový chléb jsou recepty pro zdraví samy o sobě. Pravidelná konzumace špaldového pečiva má pozitivní vliv na stav celého organismu. Když sáhneme po špaldovém chlebu, dodáme tělu fytosteroly, které mají vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jsou také zodpovědné za regulaci hladiny cukru v krvicož je zvláště důležité pro ty, kteří trpí poruchami metabolismu sacharidů v těle. Komponenty obsažené ve špaldě mají pozitivní vliv na naši paměť a koncentraci a také podporují imunitní systém.
Jak vyrobit domácí špaldový chléb? Recept na chutný špaldový chléb začíná přípravou surovin. Budeme potřebovat:
- 500 g celozrnné špaldové mouky,
- 15 g sušeného žitného kvásku,
- 20 g čerstvého droždí,
- lžička cukru,
- 375 ml teplé vody,
- lžička soli,
- lžíce olivového oleje.
Příprava:
Začneme přípravou kvásku. Do misky nalijeme vodu, přidáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a vše velmi dobře promícháme. Odložte na pár minut na teplé místo. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, žitný kvásek, olivový olej a kvásek. Uhněteme těsto ručně nebo pomocí kuchyňského robotu. Těsto by mělo být „kompaktní“ a lepivé. Mísu se špaldovým chlebovým těstem přikryjeme bavlněnou utěrkou a necháme 60 minut kynout. Těsto by mělo kynout na teplém místě. Můžeme vložit do mírně vyhřáté trouby (teplota kolem 30-35 stupňů). Těsto na špaldový chléb by během kynutí mělo zdvojnásobit svůj objem.
Špaldový chléb s kváskem a kváskem – pečení
Když těsto na špaldový chléb s kváskem a kváskem vykyne, dáme ho do pekáče (např. dortová forma 11×30 cm). Vnitřek formy vymažeme např. olejem nebo máslem a vysypeme strouhankou. Vršek můžeme posypat slunečnicovými nebo sezamovými semínky. Špaldové těsto necháme na plechu ještě 30 minut kynout. Zatímco těsto kyne, předehřejte troubu na 200 stupňů (horní a spodní). Špaldový chléb pečte přibližně 40-45 minut. Hotový upečený výrobek vložte na mřížku do trouby, aby vychladl.
Recept na křupavý špaldový chléb s cereáliemi – zvýraznění chuti a zdraví prospěšné vlastnosti
Recept na křupavý špaldový chléb s cereáliemi spojuje zdraví prospěšné vlastnosti špaldy a křupavých cereálií, které zároveň dodávají našemu tělu potřebné složky pro jeho správné fungování. Z jakých cereálií lze připravit domácí špaldový chléb? Mezi obilniny, které se hodí k chuti špaldového chleba, patří:
- slunečnice – bohatý zdroj hořčíku, selenu a vitamínu E,
- sezam – zdroj vápníku, mědi, fosforu, železa, vitamínů skupiny B a vlákniny,
- dýně – bohaté na zinek, železo a hořčík,
- len – zdroj omega-3 mastných kyselin a vlákniny,
- vlašské ořechy – zdroj aminokyselin, draslíku, fosforu, hořčíku a zinku, manganu a jódu,
- chia – zdroj omega-3 mastných kyselin, vlákniny, dále vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a zinku.
.
Související články:
.