Židovské jídlo není na Slovensku tak oblíbené jako například italská, asijská nebo americká kuchyně, ale nebylo tomu tak vždy. Faktem je, že tato jídla nejsou nejjednodušší, ale dnešní recept stojí za to věnovat přípravě čas. Choulet neboli židovský guláš je vynikající, i když jeho příprava trvá opravdu dlouho. Tato chuť musí být bezpodmínečně obnovena. Základem je maso, fazole a vejce. Na jejich přípravu existuje speciální metoda.
Shoulet je druh dušeného hovězího nebo skopového masa, který se připravuje speciálně pro šabat, svatý den v týdnu v judaismu. Výroba šouletu je snadná, protože jídlo se v podstatě připravuje samo – zbožní Židé nesmějí před šabatem pracovat, včetně vaření, odkud pochází recept na tento pomalu vařený guláš. Potřebujete kvalitní maso, košer samozřejmě, fazole, krupici, hodně vajec a velký litinový nebo hliněný hrnec. Choulet je vrstvený, přičemž poslední vrstvou jsou syrová vejce, která se po mnoha hodinách vaření dokonale rozpadají. Toto jídlo je velmi syté a plné chuti; rozhodně stojí za to ji vyzkoušet a ponořit se trochu hlouběji do tajů této neobvyklé kuchyně, kterou Slováci málo znají.
Choulet – židovský guláš s nevšední chutí
Ingredience:
- 1,5 kg hovězího nebo skopového masa (vyberte mírně přerostlé kousky),
- 1,5 l hovězího vývaru,
- koření: sůl, černý pepř, nové koření, bobkový list,
- volitelné: 2-3 lžíce husího sádla.
Choulet – způsob přípravy
- Příprava této židovské speciality začíná namáčením fazolí den předem. Fazole nasypeme do misky, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Den předem si připravte hovězí vývar. Druhý den fazole sceďte a propláchněte v sítu.
- Hovězí maso nakrájíme na kostičky, stejně jako brambory. Mrkev a cibuli nakrájíme na silnější plátky a část česneku na tenké plátky.
- Na 2 lžících olivového oleje orestujte nakrájenou cibuli a česnek (můžete to udělat přímo v hrnci, ve kterém cholet připravujete). Nyní uspořádejte ingredience ve vrstvách. Na zesklovatělou cibuli položte brambory, poté mrkev, hovězí maso, stroužky česneku, fazole a navrch dejte krupici.
- Každou vrstvu osolte, opepřete a přidejte bobkové listy a kuličky nového koření. Umístěte syrová vejce ve skořápce na horní část misky. Celé jídlo zalijeme vývarem a vaříme, dokud se nevyvaří.
- Když je cholet uvařený, sundejte misku z plotny a vložte na 12 hodin do trouby vyhřáté na 80 stupňů. Po této době budou vejce natvrdo a hovězí maso křehké a křupavé. Choulet podávejte horký, nejlépe na nahřátém talíři.
.
Fazolová polévka bez tohoto přídavku nemá nárok na dobrou chuť. Tento starý recept si zaslouží medaili
Uvařím hrnec této polévky a dva dny večeřím. Je to nejlepší, protože na tyto dvě masa spoléhám
sledujte nás ve Zprávách Google.