Příprava židovského guláše trvá dva dny. Je to tak chutné, že můžete hřešit

Příprava židovského guláše trvá dva dny. Je to tak chutné, že můžete hřešit

Židovské jídlo není na Slovensku tak oblíbené jako například italská, asijská nebo americká kuchyně, ale nebylo tomu tak vždy. Faktem je, že tato jídla nejsou nejjednodušší, ale dnešní recept stojí za to věnovat přípravě čas. Choulet neboli židovský guláš je vynikající, i když jeho příprava trvá opravdu dlouho. Tato chuť musí být bezpodmínečně obnovena. Základem je maso, fazole a vejce. Na jejich přípravu existuje speciální metoda.

Příprava židovského guláše trvá dva dny. Je to tak chutné, že můžete hřešit
Choulet – židovský guláš s nevšední chutí.
Foto: shutterstock/z mého pohledu

Shoulet je druh dušeného hovězího nebo skopového masa, který se připravuje speciálně pro šabat, svatý den v týdnu v judaismu. Výroba šouletu je snadná, protože jídlo se v podstatě připravuje samo – zbožní Židé nesmějí před šabatem pracovat, včetně vaření, odkud pochází recept na tento pomalu vařený guláš. Potřebujete kvalitní maso, košer samozřejmě, fazole, krupici, hodně vajec a velký litinový nebo hliněný hrnec. Choulet je vrstvený, přičemž poslední vrstvou jsou syrová vejce, která se po mnoha hodinách vaření dokonale rozpadají. Toto jídlo je velmi syté a plné chuti; rozhodně stojí za to ji vyzkoušet a ponořit se trochu hlouběji do tajů této neobvyklé kuchyně, kterou Slováci málo znají.

Choulet – židovský guláš s nevšední chutí

Ingredience:

  • 1,5 kg hovězího nebo skopového masa (vyberte mírně přerostlé kousky),
  • 1,5 l hovězího vývaru,
  • koření: sůl, černý pepř, nové koření, bobkový list,
  • volitelné: 2-3 lžíce husího sádla.

Choulet – způsob přípravy

  1. Příprava této židovské speciality začíná namáčením fazolí den předem. Fazole nasypeme do misky, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Den předem si připravte hovězí vývar. Druhý den fazole sceďte a propláchněte v sítu.
  2. Hovězí maso nakrájíme na kostičky, stejně jako brambory. Mrkev a cibuli nakrájíme na silnější plátky a část česneku na tenké plátky.
  3. Na 2 lžících olivového oleje orestujte nakrájenou cibuli a česnek (můžete to udělat přímo v hrnci, ve kterém cholet připravujete). Nyní uspořádejte ingredience ve vrstvách. Na zesklovatělou cibuli položte brambory, poté mrkev, hovězí maso, stroužky česneku, fazole a navrch dejte krupici.
  4. Každou vrstvu osolte, opepřete a přidejte bobkové listy a kuličky nového koření. Umístěte syrová vejce ve skořápce na horní část misky. Celé jídlo zalijeme vývarem a vaříme, dokud se nevyvaří.
  5. Když je cholet uvařený, sundejte misku z plotny a vložte na 12 hodin do trouby vyhřáté na 80 stupňů. Po této době budou vejce natvrdo a hovězí maso křehké a křupavé. Choulet podávejte horký, nejlépe na nahřátém talíři.
@sivanskitchen

24hodinový recept Chamin/Cholent Klasický pomalu vařený pokrm z masa a fazolí ideální pro šabatový oběd. Tento vydatný recept se vyrábí v 7-litrovém hrnci, ale lze jej také připravit ve velkém hrnci a vařit přes noc v troubě při 225 °F. Recept dává asi 8 porcí Ingredience: * ½ šálku každé ze sušených fazolí: fazole, fazole garbanzo a bílé fazole * 2 ½ libry dušeného hovězího masa (použil jsem vykostěná krátká žebra) * ¼ šálku oleje * 2 velké cibule, nakrájené plus 1 celá velká cibule * 2–3 sladké brambory, oloupané * 2–3 zlaté brambory, oloupané * 1 celá hlavička česneku, vnější vrstvy odstraněny, ale ponechány nedotčené * 8 vařených vajec, oloupaných (připravených druhý den ráno; viz pokyny níže) * 2 lžičky papriky * 2 lžičky soli * 1 lžička černého pepře * 2 lžíce kuřecího consommé * Pokapání medem nebo javorovým sirupem * Pár bobků listy Pokyny: 1. Připravte fazole: Sušené fazole vložte do velké mísy a zcela je zakryjte vodou, ponechte prostor pro fazole, aby se přes noc rozvinuly. 2. Orestujte cibuli: Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Orestujte 2 nakrájené cibule, dokud nebudou mít trochu tmavší než zlatou barvu. 3. Připravte si ingredience: * Namočené fazole propláchněte a sceďte. * Hovězí maso nakrájejte na velké kousky. * Brambory nechte na velké kousky. * Odstraňte silné vnější vrstvy česnekové hlavy, ale ponechte ji celou. 4. Sestavte Crockpot: * Fazole navrstvěte na dno hrnce. * Navrch přidejte kousky hovězího masa. * Na maso položte batáty, zlaté brambory, celou cibuli a celý česnek. * Navrch přidejte restovanou cibuli. 5. Přidejte vodu a koření: Nalijte asi 2 litry vody a ujistěte se, že jsou všechny ingredience zcela zakryté. Přidejte papriku, sůl, černý pepř, kuřecí consommé a zakápněte medem nebo javorovým sirupem. Dokončete několika bobkovými listy. 6. Vařte: * Přikryjte a vařte na nejvyšší stupeň asi 6 hodin, občas podlévejte. * Snižte teplotu na minimum a nechte pokrm vařit přes noc. 7. Připravte si vejce následující ráno: * Uvařte asi 8 vajec a poté je oloupejte. Asi hodinu před podáváním přidejte do chaminu oloupaná vejce. * Poznámka: Dávám přednost vaření vajec odděleně, aby se zabránilo uvolňování toxinů ze skořápek do chaminu. Případně můžete neloupaná vejce umístit do nádoby vhodné do trouby s vodou a péct je přes noc. Pečením získá vejce lehce hnědou barvu. Ráno je oloupejte a přidejte do chaminu. 8. Servírujte: Probuďte se s neuvěřitelnou vůní a vychutnejte si teplý, uklidňující chamin na šabatový oběd. Užijte si to! #dovolená #sivanskitchen #shabbat #fyp #slowcooker #crockpot

♬ Šabatový růženec – Rabivův projekt

.

Fazolová polévka bez tohoto přídavku nemá nárok na dobrou chuť. Tento starý recept si zaslouží medaili

Uvařím hrnec této polévky a dva dny večeřím. Je to nejlepší, protože na tyto dvě masa spoléhám

sledujte nás ve Zprávách Google.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *