Bramboráky jsou oblíbeným jídlem mnoha Slováků. V posledních letech jsou velmi oblíbené potraviny s nízkým obsahem tuku. Platí to i pro bramboráky? Mnohým nevadí, že obsahují hodně tuku. Pro zdraví a správnou hladinu cholesterolu se však vyplatí znát pár osvědčených tipů, jak jeho množství ve svých oblíbených potravinách snížit. Jak zabránit tomu, aby se bramboráky nasákly tukem?
Bramborové placky s menším množstvím tuku
Mnoho podniků a restaurací nabízí ve svém jídelníčku bramboráky. Nevíme však, zda se připravují na zdravém oleji, např. rostlinném, a zda obsahují méně tuku. Stále více lidí se rozhoduje vařit doma, takže mají kontrolu nad tím, jaké suroviny obsahují jejich jídla.
Levné, rychlé a jednoduché na přípravu, bramboráky mohou obsahovat i malé množství tuku. Jedním ze spolehlivých způsobů, jak dosáhnout toho, aby bramboráky absorbovaly méně tuku, je přidat do těsta trochu alkoholu. Procenta se během smažení odpaří. Jaké další patenty lze použít?
- Vyložení misky papírovou utěrkou je bezpečný a snadný způsob. Nádobu, do které bramboráky skladujete, jednoduše vyložte měkkou papírovou utěrkou. Tuk uvolněný z palačinek se rychle vstřebá. Před vložením dortu do samostatné nádoby jej navíc můžete jemně otřít papírovou utěrkou.
- Přidání tuku do hmoty – do předem připravené hmoty stačí přidat olej, ve kterém se budou palačinky smažit. Do pánve pak není potřeba přidávat tuk. Měli byste však znát střídmost, protože množství přidaného oleje by se mělo odvíjet od množství připravovaného těsta.
- Teflonová pánev – vyplatí se investovat do dobré teflonové pánve. Před smažením vymažte pánev štětcem namočeným v tuku. Těsto by mělo být co nejtenčí, protože silnější palačinky se nemusí dobře smažit a syrové brambory jsou velmi zdraví škodlivé!
Recept na snadné bramborové placky
Aby byly palačinky méně mastné a lehčí, můžete použít níže uvedený recept. To je důležité zejména pro lidi, kteří bojují s nadváhou a vysokým cholesterolem.
Ingredience:
- 1 kilogram brambor,
- 1 cibule,
- 1 vejce o velikosti L,
- 1,5 lžíce mouky,
- půl lžičky vodky nebo alkoholu,
- olej na smažení
- sůl
Příprava:
- Nejprve oloupejte a nastrouhejte brambory na jemném struhadle.
- Nastrouhejte cibuli a přidejte ji k bramborám.
- Do směsi přidáme jedno velké vejce, lžíci mouky, špetku soli a trochu alkoholu (např. vodky). Poté hmotu hněteme, dokud se ingredience nespojí.
- Na rozehřátou pánev nalijeme trochu oleje a po chvíli naběračkou přidáme část těsta. Jakmile zezlátne, otočíme na druhou stranu.
- Po upečení dejte bramboráky na plech vyložený papírovými utěrkami a je hotovo!
Takto připravené bramboráky můžeme podávat s různými omáčkami, např. brusinkovou. Výběr omáčky na bramboráky je však opravdu obrovský. Mohou se jíst samotné nebo s přílohami, jako je dušené maso nebo maso.
.
Kdy se mají brambory solit? Mnoho lidí stále dělá tuto chybu
Tuto přísadu přidejte do jablečného koláče spolu s jablky. Každý si přijde na své
sledujte nás ve Zprávách Google.