Tento dezert je dort, který se nepodobá žádnému jinému a který se může objevit jak na slavnostním stole, tak jako pohoštění bez příležitosti. Místo toho, abyste si ho kupovali v cukrárně, můžete si tuto sladkou pochoutku připravit sami.
Příprava dortu není nijak složitá, i když samozřejmě zabere nějaký čas. Časově nejnáročnější je příprava pusinkových vršků, i když v nouzi můžete použít i ty hotové, které jsou k dostání v obchodech.
Dort Daclas (Dacquézový dort)
Daclasdort, nebo spíše dacquézový dort, je lahodný, efektní dort, ideální pro milovníky sladkých dezertů. Nejčastěji se skládá ze dvou plátů pusinek, které často chroupou nasekané ořechy a datle. Mezi vrstvami pusinek je sametový krém ze sýru mascarpone a smetany s kajmakem a často také ořechy, datle a káva. Příprava není nijak složitá, stačí se řídit návodem.
Bezový dort je ideální na svátky.
Je však dobré vyhradit si na přípravu dacquézového dortu dostatek času, zejména pokud ho děláte poprvé. Je dobré vědět, že seznam ingrediencí používaných k přípravě dacquézového dortu není příliš dlouhý a složitý. Samotný dort je však vhodný téměř pro každou příležitost: jak pro setkání s přáteli, tak pro rodinnou oslavu. Lze jej úspěšně připravit pro svátek nebo i bez příležitosti.
Daclas: recept na pusinky
Jak připravit dort Daclas? Recept není příliš složitý a na začátek budete potřebovat udělat dva bezé vršky.
Ingredience: 1:
- Potřebujete: 6 bílků z kuřecích vajec
- 300 g jemného cukru na pečení
- špetka soli
- 1 lžička bramborového škrobu
- 1 lžička lihového octa, vinného octa nebo citronové šťávy
- několik sušených datlí (nepovinné)
- několik vlašských nebo pekanových ořechů (nepovinné).
Způsob přípravy:
- Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
- Bílky vložíme do mísy, přidáme špetku soli a šleháme mixérem, přičemž začínáme na nižší rychlosti a postupně ji zvyšujeme.
- Po třech minutách postupně přidávejte cukr a míchejte maximální rychlostí, aby se cukr zcela rozpustil v pěně.
- Po přidání veškerého cukru přilijte ocet nebo citronovou šťávu a přidejte bramborovou moučku. Chvíli míchejte, dokud nebude bílková směs hustá, hladká a lesklá.
- Přidejte nasekané datle a ořechy a jemně promíchejte.
- Na dva listy pečicího papíru nakreslete kruh o průměru asi 22 cm a listy položte na dva plechy. Každý kruh naplňte pěnou a plechy vložte do trouby předehřáté na 150 stupňů.
- Po pěti minutách snižte teplotu na 100 stupňů a pracovní desku sušte hodinu a půl.
- Po uplynutí této doby troubu vypněte a nechte desky alespoň čtyři hodiny odležet.
- Usušený papír na pečení odstraňte až během pečení dortu.
Jak připravit daclas krém?
Bezové vršky samozřejmě nejsou všechno, ještě musíme vědět, jak vyrobit dacla krém. Zde existuje několik možností: můžeme udělat krém mascarpone, krém kaimak nebo kávový krém.
krém z mascarpone
Budete potřebovat 500 ml vychlazené 30% smetany, 250 g sýra mascarpone a dvě lžičky vanilkové pasty. Vychlazenou smetanu vyšlehejte společně s mascarpone a vanilkovou pastou do hustého krému (postupně zvyšujte rychlost) a rozetřete na bezé vrstvy.
Kaimak krém
Kaimak krém, fondánový krém nebo jednoduše kaimak je sladký krém často používaný v cukrářství.
Budeme potřebovat 250 g sýru mascarpone, 125 ml vychlazeného 30% krému a 100 g karamelové hmoty. Všechny tyto ingredience šleháme najednou dvě minuty a postupně zvyšujeme otáčky mixéru na maximum, dokud nezískáme svěží krém, který pak rozetřeme na pusinky a přiklopíme dalším vrškem.
Kávový krém
Připravíme si 200 g velmi studené 30% smetany, 250 g studeného sýra mascarpone, dvě lžíce cukru a dvě lžičky instantní kávy. Kávu spařte jednou lžící vroucí vody, promíchejte a nechte vychladnout. Dvě minuty šlehejte sýr, smetanu a cukr, aby krém zvětšil svůj objem a nabobtnal. Poté přidejte vychladlou kávu a promíchejte. Instantní kávu můžete nahradit rozpustnou kávou a místo běžného cukru můžete použít moučkový cukr.
Dacquézový bezový dort s datlemi.
Znalci tvrdí, že dacquézový bezový dort s datlemi je nejlepší. Stojí tedy za to vyzkoušet, zda mají pravdu. K jeho přípravě budeme potřebovat:
- Potřebujeme: 300 ml vychlazené smetany 30%
- 250 g vychlazeného sýra mascarpone
- 150 g pasty z konzervy kaimak
- 1 lžíci moučkového cukru
- půl hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 10 nasekaných datlí.
Sýr mascarpone smíchejte s kaimakovou hmotou dohladka. Dvojitou smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem mixérem do tuhých špiček, smíchejte s mascarpone hmotou, přidejte sušené ovoce a jemně promíchejte. Jednu z vrstev pusinek potřeme krémem a přikryjeme druhou vrstvou pusinek. Ozdobte sušeným ovocem, kakaem, moučkovým cukrem nebo strouhanou čokoládou.