Tato vydatná polévka je dnes sice poněkud zapomenutá, ale stále potěší svou jednoduchou, ale výraznou chutí. Vyzkoušejte náš recept a vraťte se do dob, kdy byla zalavajka královnou českého stolu!
Recept na tradiční slaný nálev
Tradiční nakládaná zelenina
Pokud vás zajímá, jak připravit tradiční nálev, který je chutný a zdravý i pro začátečníky, tento jednoduchý recept je ideální. Tento nálev je pravým babičkovským receptem. Je nejlepší volbou pro lidi, kteří milují jednoduché vaření. Jedná se o polévku, která bohužel není dietní ani delikatesní volbou. Obsahuje hodně brambor a velké množství klobásy, díky čemuž je vydatná na dlouhou dobu, ale je poměrně kalorická. Proto se skvěle hodí zejména v podzimním a zimním období, kdy potřebujete hodně energie. Je dobré mít na paměti, že při výběru polévkových doplňků byste měli používat ty kvalitní. Pokud vybíráte uzeninu, snažte se použít drůbeží uzeninu, která obsahuje méně nasycených tuků, takže je zdravější pro oběhový systém.
Pamatujte také na to, že na 100 g potraviny by mělo být co nejvíce masa. Pokud maso nejíte, můžete ho nahradit rostlinným produktem, který je alternativou uzenin. Mimořádně důležitým prvkem tohoto pokrmu je také kvásek. Vyberte si ten s nejmenším množstvím ingrediencí. Do polévky můžete také přidat vlastní domácí kvásek.
Suroviny
- 1 telecí ledvina nebo 2 jehněčí ledviny
- mouka
- 1 velká mrkev
- 1 středně velký pórek
- 1 oloupaná brambora
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce perlových krupic
- 3/4 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- 2 lžíce okurkového laku
- 2,5 litru hovězího vývaru
- 3 kyselé okurky rozkrojené napůl, zbavené semínek a nakrájené na dlouhé tenké proužky.
- zakysaná smetana
Doporučená příloha: černý chléb nebo jiný selský chléb.
Postup
Ledvinky zbavíme skořápky a vložíme je na 30 minut do studené vody. Poté je osušíme, nakrájíme na plátky a zabalíme do nuku.
Připravte si zeleninu. Oloupanou a očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké proužky dlouhé asi 10 cm. Ve velké pánvi rozpusťte 2 lžíce másla a zeleninu na něm 10 minut smažte.
V malé pánvi rozpusťte zbývající máslo a osmažte v něm ledvinky. Přidejte je do velké pánve se zeleninou. Vše zalijte vývarem, poté přidejte okurky, grenache, sůl a pepř. Přiveďte k varu a slijte šumáky, které se tvoří na povrchu. Když se přestane tvořit, hrnec přikryjte a nechte polévku 45 minut pomalu probublávat.
Přidejte ocet a polévku dochuťte podle chuti. V této fázi můžete do polévky před podáváním přidat zakysanou smetanu nebo ji podávat zvlášť.