„Král ovoce“ zachraňuje srdce. Ostatní už ho jedí hodně, ale Češi to nevědí.

„Král ovoce“ durian je velmi oblíbený po celém světě, zejména v Asii. Přestože toto ovoce nevoní, je nejen zdravé, ale také poměrně chutné. V České republice je obtížné ho koupit, ale pro ty, kteří si to přejí, to není problém.

  • Durian je tropické ovoce z čeledi slézovitých, známé svou pichlavou slupkou a výraznou vůní, která je v Asii kontroverzní, ale ceněná.
  • Plody durianu obsahují mnoho živin včetně vitaminů, minerálů a vlákniny, které podporují zdraví srdce, trávení a imunitu.
  • Durian má antioxidační vlastnosti, zlepšuje zdraví pokožky, reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje regeneraci organismu.
  • Lze jej použít do různých pokrmů, jako jsou dezerty, koktejly, omáčky a slané pokrmy, a stává se tak zajímavou ingrediencí v kuchyni.

Durian je zdravé ovoce z Asie

Durian, patřící do čeledi Malvaceae, je tropické ovoce rodu Durio, který zahrnuje několik desítek druhů, z nichž nejznámější a nejčastěji konzumovaný je Durio zibethinus. Plody tohoto druhu, pocházejícího především z jihovýchodní Asie, se vyznačují velkou hmotností (1 až 3 kg), pichlavou slupkou a specifickým zápachem, který je pro některé lidi odpudivý. Přesto je durian již po staletí velmi oblíbený v tropických oblastech, kde je ceněn pro svou jedinečnou chuť a bohaté nutriční složení.

Durian je exotické ovoce s nepříjemným zápachem.

Přestože se durian v Českérepublice kvůli klimatickým omezením nepěstuje, v posledních letech je možné jej zakoupit ve specializovaných prodejnách s exotickými potravinami nebo ve velkých supermarketech, zejména v mražené podobě. Cena tohoto ovoce je však poměrně vysoká, což spolu s jeho výraznou chutí mnohé Čechy odrazuje. Durian je k dostání také ve formě konzervovaných výrobků, jako jsou sušené hranolky, těstoviny, ale i sladké dezerty a zmrzlina. Přesto mají Češi k tomuto ovoci zdrženlivý vztah a jeho obliba zůstává výklenková. Stojí však za to se o něj zajímat, zejména pokud oceňujeme kuchyni Dálného východu.„Král ovoce“ zachraňuje srdce. Ostatní už ho jedí hodně, ale Češi to nevědí.

Durian – zdravotní účinky a výživová hodnota ovoce

Durian je skutečnou výživovou bombou, bohatou na množství vitamínů, minerálů a sloučenin se zdravotními účinky. Zde je jejich podrobné složení:

  • Durian obsahuje: kalorie. Durian je velmi kalorický – 100 g dužiny obsahuje přibližně 150 kalorií.
  • Sacharidy. Především jednoduché cukry, které jsou rychlým zdrojem energie.
  • Vláknina. Ve 100 g durianu se nachází asi 3,8 g vlákniny, která podporuje trávicí systém.
  • Bílkoviny. Asi 1,5 g bílkovin na 100 g ovoce.
  • Tuky. Durian obsahuje malé množství tuků (asi 5 g na 100 g), včetně nasycených a nenasycených tuků.
  • Vitamíny:
    • Vitamin C. 100 g durianu poskytuje asi 30 % denní potřeby tohoto vitaminu.
    • Vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6 a kyselina listová). Klíčové pro správnou funkci nervového systému a metabolismu.
  • Minerální látky:
    • Draslík. Vysoký obsah draslíku pomáhá regulovat krevní tlak.
    • Hořčík, mangan a měď. Důležité pro zdraví kostí a svalů a pro enzymatické procesy.
    • Fosfor a železo. Důležité pro oběhový systém a produkci energie.

Durian je v tradiční asijské medicíně již po staletí ceněn pro své blahodárné vlastnosti. Pravidelná konzumace tohoto ovoce může přinést mnoho výhod, jako např:

  1. podpora imunitního systému
  2. Díky vysokému obsahu vitaminu C posiluje durian imunitní systém tím, že zvyšuje produkci bílých krvinek.
  3. Antioxidační účinky
  4. Durian obsahuje silné antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, což může snížit riziko vzniku rakoviny a předčasného stárnutí.
  5. Zlepšení zdraví srdce
  6. Vysoký obsah draslíku podporuje zdraví kardiovaskulárního systému tím, že pomáhá udržovat krevní tlak na normální úrovni.
  7. Podpora trávení.
  8. Vláknina obsažená v durianu podporuje trávení tím, že zabraňuje zácpě a reguluje činnost střev.
  9. Lepší regenerace a zdraví pokožky.
  10. Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu, který prospívá pokožce tím, že zvyšuje její pružnost a snižuje výskyt vrásek.
  11. Regulace hladiny cukru v krvi
  12. . Navzdory vysokému obsahu jednoduchých cukrů má durian relativně nízký glykemický index (GI), což znamená, že nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny cukru v krvi .
  13. Antibakteriální a protiplísňové vlastnosti .
  14. Některé sloučeniny obsažené v durianu, například síra, mají antibakteriální vlastnosti, které mohou chránit tělo před infekcemi.

Jak vidíte, durian je ovoce, které si díky svým blahodárným vlastnostem zaslouží pozornost.

Jak se používá durian? Zde jsou nápady, jak toto ovoce využít ve svém jídelníčku

Ačkoli chuť durianu není v České republice zatím příliš známá, získává si stále více příznivců, kteří ho využívají při různých kulinářských experimentech. Zde je několik nápadů na využití durianu v české kuchyni:„Král ovoce“ zachraňuje srdce. Ostatní už ho jedí hodně, ale Češi to nevědí.

  • Krémy a dezerty. Díky krémové konzistenci se durian skvěle hodí do dezertů. Lze ho použít jako přísadu do dortového krému, náplně palačinek nebo zmrzlinového základu. Kvůli své specifické chuti by se měl kombinovat s čokoládou, ořechy nebo kokosem.
  • Koktejly a koktejly. Durian může být zajímavým doplňkem koktejlů, kterým dodá bohatou krémovou chuť. Pro tropický akcent ho kombinujte s banánem, mangem nebo kokosovým mlékem.
  • Svačiny. Sušené durianové lupínky, které najdete v některých obchodech, jsou v Asii oblíbenou křupavou svačinkou. Můžete si je také zkusit vyrobit sami usušením dužiny ovoce.
  • Omáčky a dipy. Durian může být exotickou přísadou do masových nebo zeleninových omáček, zejména v kombinaci s orientálním kořením, jako je koriandr, zázvor nebo chilli papričky.
  • Experimentování se slanými pokrmy. V zemích jihovýchodní Asie se durian používá jako přísada do pikantních pokrmů, například kari. Tento typ pokrmů může zaujmout české labužníky exotických chutí.

Durian, ačkoli je v České republice zatím málo známý a kontroverzní kvůli svému zápachu, má velký potenciál nejen díky svým výživovým vlastnostem, ale také díky rozmanitosti kulinářského využití. Může být zajímavým zdrojem inspirace pro lidi, kteří hledají nové chutě a kulinářské zážitky a zároveň dbají na své zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *