V chladném dni, jako je ten dnešní, mám raději teplou zeleninu než saláty. Červená cibule, na kterou často zapomínáme, je v tomto typu pokrmu dokonalá. Správně ochucená má úžasnou chuť a hodí se k jakémukoli masovému pokrmu.
Takto ochucené červené zelí se ukáže jako mimořádně aromatické.
Má více vitamínů než bílé zelí.
Červené zelí, často nazývané červené zelí, je jednou ze zelenin nejbohatších na antioxidanty. Obsahuje až 209 mg antokyanů na 100 g, čímž je ve srovnání s ostatními druhy zeleniny jedinečné. Dokáží chránit mozek před stárnutím, protože úspěšně pronikají hematoencefalickou bariérou, což zajišťuje jejich účinné působení.
Červené zelí předčí mnohem oblíbenější bílé zelí, pokud jde o vitaminy A, C a minerální látky, jako je draslík, vápník a hořčík. Díky tomu udržuje zdravou pokožku a zrak. Vitamín C má zásadní význam pro posílení imunitního systému. Vysoký obsah draslíku udržuje normální krevní tlak. Díky tomu je červené zelí nejen chutné, ale také zdravý doplněk vašich jídel.
Nejen do salátů
Červené zelí se stejně jako bílé zelí skvěle hodí do salátů. Jeho intenzivní barva a křupavá struktura dobře kontrastují s mnoha ingrediencemi a vyplatí se ho kombinovat s další zeleninou a ořechy. Chuť této zeleniny je však asi nejlepší, když se červené zelí vaří teplé. Má sladkokyselé tóny, proto by se mělo dusit se sultánkami, jablkem a vínem. Velmi užitečné bude také koření, zejména hřebíček, skořice a špetka zázvoru. Zelí pak získá nádhernou vůni a jeho chuť se prohloubí. Máte rádi ovocnou chuť? Takové zelí můžete navíc upravit brusinkovým nebo rybízovým džemem.
Teplé červené zelí
Ingredience: 1:
- Přísady: Malá kapusta červeného zelí,
- hrst sultánek,
- 1 cibule,
- 2 jablka
- 3 šálky zeleninového vývaru a jedna sklenice vína,
- jablečný nebo balzamikový ocet podle chuti,
- skořice, hřebíček, zázvor podle chuti,
- med podle chuti,
- kuličky jalovce, bobkový list podle chuti,
- dvě lžíce másla,
- sůl a černý pepř podle chuti,
- 1 lžíce brusinkového nebo rybízového džemu podle potřeby.
Způsob přípravy:
- Zpracování: Červené zelí rozkrojíme na čtyři části a odstraníme tvrdé vnější listy. Poté ho jemně nakrájíme.
- Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
- V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli, poté přidejte jablka.
- Přidejte nakrájené zelí, koření a sultánky. Důkladně promíchejte a přidejte vývar a ocet.
- Zelí povařte, poté snižte teplotu a vařte dalších 45 minut.
- Sledujte množství tekutiny a v případě potřeby ji doplňte. Ke konci vaření přidejte víno.
- Zelí ochutnejte a ještě jednou dochuťte. Nakonec přidejte med a můžete přidat ovocnou marmeládu, stačí lžíce.