Pečení chleba: tento ovesný chléb bez droždí chutná jako chléb z pekárny.

Chutná jako chleba z pekárny: tento recept na ovesný chléb bez droždí zvládnou i začínající pekaři. Vyzkoušejte ho hned teď!

Už jsi někdy sama pekla chleba? Ta vůně, když se těsto peče v troubě, ten okamžik, kdy chleba obrátíte na mřížce a obdivujete jeho dokonalý tvar. První sousto, ještě lehce teplé, na kterém se tak krásně rozpouští máslo – ach, někdy může být štěstí tak jednoduché. Tento ovesný chléb se také snadno peče. S tímto receptem si budete moci přinést tu malou chvilku štěstí přímo k vám domů. Protože jedno je jasné: domácí jídlo chutná vždycky lépe!

Pojďme si upéct ovesný chléb: recept bez mouky a droždí.

Pro náš ovesný chléb si jednoduše sami vyrobíte mouku tak, že ovesné vločky rozemelete v mixéru. Navíc na těsto nepotřebujete droždí. To má několik výhod: nemusíte si naplánovat další čas na odpočinek a kynutí těsta a nemusíte se starat o to, zda vůbec vykyne.

Kromě ovsa obsahuje ovesný chléb také spoustu ořechů, jader a semínek. Je tedy plný kvalitní vlákniny. Na rozdíl od toho, co naznačuje název, nejsou v žádném případě zatěžující, ale jsou skutečně dobré pro žaludek atd. a udržují pocit sytosti po dlouhou dobu. Ořechy nasekejte nahrubo nebo najemno, aby byl chléb křupavější.

Co dělá ovesný chléb chutnějším? Samozřejmě s domácími polevami! Co takhle například Nutella z vlastního domova nebo jiné sladké pasty? Ale k chlebu se skvěle hodí i slané polevy, například avokádový hummus.

Ovesný chléb

Ingredience

  • 250 g ovesných vloček a trochu více na posypání
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g lískových oříšků
  • 50 g lněných semínek
  • 30 g semínek chia
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce agávového nebo javorového sirupu
  • 2 lžičky kypřícího prostředku
  • 1 lžička soli
  • 500 ml vody
  • (veganské) máslo na vymazání

příprava

  • Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev). Poté jemně rozemelte ovesné vločky a všechny ořechy a semínka, například pomocí mixéru.
  • Poté pyré přelijte do mísy. Přidejte bílý vinný ocet, agávový sirup, prášek do pečiva, sůl a vodu a vypracujte těsto.
  • Formu na chléb vymažte olejem a těsto do ní nalijte. Posypte ho ovesnými vločkami a chléb pečte v troubě 30 minut. Nezapomeňte projít testem s hůlkami! Pokud těsto ještě není zcela propečené, prodlužte dobu pečení v troubě na 15 minut.
  • Po upečení chléb vyklopte a nechte ho vychladnout na mřížce.

Poznámky

Pokud dobu pečení prodloužíte, nezapomeňte na pečicí formu položit pečicí papír, aby se chléb na povrchu nepřipálil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *