Pokud je venku nepříjemné počasí, můžete si ušetřit cestu do pekárny a jednoduše si doma v teplé kuchyni upéct celozrnný chléb ze špaldových zrn.
Ať už je to ovocná marmeláda k snídani, sýr se salámem a zabalený na polední pauzu v kanceláři nebo večer miska zeleninové polévky v páře, chléb je základní potravinou a v mnoha rodinách se ocitá na talíři alespoň jednou. denně.
Pro zdravou snídani: takto rychle si můžete upéct klasický celozrnný špaldový chléb.
Zejména obilné chleby, jako je celozrnný špaldový, žitný a semínkový chléb, obsahují kvalitní bílkoviny i cenné minerály a vitaminy . Jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny pro organismus, a proto udržují pocit sytosti déle než běžný bílý chléb nebo toustový chléb. Recept na celozrnný špaldový chléb si navíc můžete přizpůsobit podle své chuti. Pět set gramů špaldové mouky lze nahradit také 300 gramy špaldové mouky v kombinaci s 200 gramy čisté špaldové mouky.
Celozrnný špaldový chléb
Tento zrnitý celozrnný špaldový chléb lze uhníst během deseti minut a pak už ho stačí jen upéct v troubě.
Časová náročnost
příprava10 minut
Vaření/pečení60 minut
Celkem70 minut
Ingredience
- 500 ml vody (teplé)
- 1 kostka droždí
- 500 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g ořechů a semínek
- 1 lžička soli
- 2 lžíce jablečného nebo balzamikového octa
příprava
- 1. krokNejprve vymažte formu na chléb (asi 30 cm) malým množstvím másla bez příchuti.
- Krok 2Nalijte500 ml teplé vody do velké mísy, přidejte droždí a nechte ho rozpustit. Přidejte 500 g celozrnné špaldové mouky, 150 g ořechů a semínek, lžičku soli a dvě lžíce octa, rychle vypracujte husté těsto a nalijte je do chlebové formy.
- Krok 3Ozdobte ořechy, semínky nebo ovesnými kudrlinkami, vložte do studené trouby a pečte při 200 °C nahoře i dole 60 minut dozlatova. Opatrně vyjměte z formy, nechte zcela vychladnout, nakrájejte a vychutnejte si.
- Dobrou chuť!!!