Každý, kdo někdy ochutnal kyselici v horách, ví, že to není obyčejná polévka. Dobrá kyselá polévka je ideální k jednohubkám. Obsahuje hodně masa a hodně kysaného zelí, brambory se vaří zvlášť nebo se vedle mísy kyselé polévky podává krajíc čerstvého kváskového chleba.
V přístřešcích lze jíst kyselou polévku vařenou na prasečím rypáku. Tradičně se tento pokrm připravoval právě tímto způsobem. Maso se nevybíralo, jen se házely různé partie, včetně těch tučnějších. V kombinaci s kysaným zelným zákvasem získalo vepřové maso charakteristickou, zvláštní chuť. Bylo také dokonale šťavnaté a křehké.
Kvasnice a kulinářské tradice .
Kvasnica, jedno z nejcharakterističtějších jídel kuchyně, v sobě spojuje tradici, chuť a historii. Tato jedinečná polévka na bázi kysaného zelí a vepřového masa je důležitým prvkem života v horských obcích, který se předává z generace na generaci.
Důležitým prvkem pokrmu je kysané zelí. Na tradičních farmách bylo jednou z mála zelenin, které dokázaly přežít zimu. Horalé do polévky neberou brambory a mrkev se přidává jen zřídka – často je jí tam právě tolik, kolik bylo v kysaném zelí.
Recept na kyselou polévku .
Pro domácí přípravu kyselé polévky volím žebra a uzený bůček. Dovnitř přihodím trochu brambor.
Ingredients:
- 1 kg syrových vepřových žeber,
- 0,5 kg uzených žeber,
- 200 g uzené slaniny,
- 2 lžíce másla,
- 5 sušených hříbků,
- 1 kg brambor,
- 2 mrkve,
- 1 kořen petržele,
- 1 cibule,
- 3 bobkové listy,
- 3 zrnka pepře a oregana,
- 1 kg kysaného zelí,
- 5 litrů vody,
- 40 g másla,
- 2-3 lžíce pšeničné mouky,
- 1 lžička soli, 1 lžička pepře,
- 1 lžíce sušené majoránky.
Provedení:
- Žebra nakrájíme na menší porce a slaninu na kostičky. Do velké pánve přidáme lžíci oleje a přidáme nakrájené maso. Po krátkém orestování zalijeme 5 litry studené vody a vaříme s oregánem pepřem a bobkovým listem 1 hodinu.
- Sušené houby zalijte vroucí vodou a po 15 minutách je přidejte do hrnce s polévkou. Pokud se na povrchu vývaru objeví vodní kámen, odstraňte ho.
- Asi po 30-40 minutách vaření přidejte na kostičky nakrájené brambory.
- Na pánvi s další lžící rozehřátého oleje osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel. Zeleninu přidejte do polévky.
- Vhoďte také cibuli zuhelnatělou na hořáku nebo v troubě. Vařte, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte kysané zelí spolu s nálevem. Vařte dalších 30 minut.
- Nakonec polévku zahustěte zálivkou z rozpuštěného másla smíchaného s moukou. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.