Nejlepší horskou polévku jsem si připravila doma.

Každý, kdo někdy ochutnal kyselici v horách, ví, že to není obyčejná polévka. Dobrá kyselá polévka je ideální k jednohubkám. Obsahuje hodně masa a hodně kysaného zelí, brambory se vaří zvlášť nebo se vedle mísy kyselé polévky podává krajíc čerstvého kváskového chleba.

V přístřešcích lze jíst kyselou polévku vařenou na prasečím rypáku. Tradičně se tento pokrm připravoval právě tímto způsobem. Maso se nevybíralo, jen se házely různé partie, včetně těch tučnějších. V kombinaci s kysaným zelným zákvasem získalo vepřové maso charakteristickou, zvláštní chuť. Bylo také dokonale šťavnaté a křehké.

Kvasnice a kulinářské tradice .

Kvasnica, jedno z nejcharakterističtějších jídel kuchyně, v sobě spojuje tradici, chuť a historii. Tato jedinečná polévka na bázi kysaného zelí a vepřového masa je důležitým prvkem života v horských obcích, který se předává z generace na generaci.

Důležitým prvkem pokrmu je kysané zelí. Na tradičních farmách bylo jednou z mála zelenin, které dokázaly přežít zimu. Horalé do polévky neberou brambory a mrkev se přidává jen zřídka – často je jí tam právě tolik, kolik bylo v kysaném zelí.

Recept na kyselou polévku .

Pro domácí přípravu kyselé polévky volím žebra a uzený bůček. Dovnitř přihodím trochu brambor.

Ingredients:

  • 1 kg syrových vepřových žeber,
  • 0,5 kg uzených žeber,
  • 200 g uzené slaniny,
  • 2 lžíce másla,
  • 5 sušených hříbků,
  • 1 kg brambor,
  • 2 mrkve,
  • 1 kořen petržele,
  • 1 cibule,
  • 3 bobkové listy,
  • 3 zrnka pepře a oregana,
  • 1 kg kysaného zelí,
  • 5 litrů vody,
  • 40 g másla,
  • 2-3 lžíce pšeničné mouky,
  • 1 lžička soli, 1 lžička pepře,
  • 1 lžíce sušené majoránky.

Provedení:

  1. Žebra nakrájíme na menší porce a slaninu na kostičky. Do velké pánve přidáme lžíci oleje a přidáme nakrájené maso. Po krátkém orestování zalijeme 5 litry studené vody a vaříme s oregánem pepřem a bobkovým listem 1 hodinu.
  2. Sušené houby zalijte vroucí vodou a po 15 minutách je přidejte do hrnce s polévkou. Pokud se na povrchu vývaru objeví vodní kámen, odstraňte ho.
  3. Asi po 30-40 minutách vaření přidejte na kostičky nakrájené brambory.
  4. Na pánvi s další lžící rozehřátého oleje osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel. Zeleninu přidejte do polévky.
  5. Vhoďte také cibuli zuhelnatělou na hořáku nebo v troubě. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  6. Přidejte kysané zelí spolu s nálevem. Vařte dalších 30 minut.
  7. Nakonec polévku zahustěte zálivkou z rozpuštěného másla smíchaného s moukou. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *