Podmáslový koláč s mandlemi zaujme svou chutí a krátkou dobou přípravy. Odhalení receptu.
Chcete koláč, jehož příprava nezabere mnoho času? Pak vyzkoušejte náš podmáslový koláč s mandlemi – je to opravdový zasvěcený tip. Se započítáním doby pečení vám na upečení tohoto neuvěřitelně sladkého a nádherně nadýchaného dortu stačí pouhých 35 minut. Tak hurá do trouby!
Máslový koláč s mandlemi: tajnou ingrediencí je podmáslí.
Na koláč je najednou chuť. Ale vytvořit koláč teď zabere spoustu času, že? Ne nutně, alespoň pokud se rozhodnete pro podmáslový koláč s mandlemi. Je hotový za méně než půl hodiny, včetně času v troubě, a zvládnou ho i začínající pekaři.
Koláč se skládá z jednoduchého tekutého těsta, které z mouky, vajec, cukru, soli, kvásku, citronové kůry, vanilkové dužiny a podmáslí uhnětete v hladké těsto a pak ho dáte na plech. Do těsta se přidá směs mandlí, skořice a cukru. Plechový koláč se poté pošle na 25 minut do trouby. Po uplynutí doby pečení koláč potřeme směsí teplé smetany a másla rozpuštěného ve smetaně a před podáváním jej necháme dobře vychladnout.
To, co dělá dort tak výjimečným, je samozřejmě podmáslí. Jednak zajišťuje, že těsto spolu s citronovou kůrou má oproti sladké náplni z mandlí a cukru lehce nakyslý nádech, a jednak je krásné, lehké a vzdušné. Pokud vám stále chybí svěžest pečiva, můžete jednoduše přidat ovoce. Chuť podmáslového koláče skvěle doplní maliny nebo mandarinky. Hodí se však i jahody nebo třešně.
Krémový koláč s mandlemi
Ingredience
Na těsto:
- Na těsto: 1 bio citron
- 3 vejce
- 350 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 špetka soli
- 600 g mouky
- 1 1/2 balení prášku do pečiva
- 500 ml podmáslí
Na náplň:
- 150 g mandlí nakrájených na plátky
- 100 g cukru
- 1/4 lžičky skořice
- 60 g másla
- 150 g smetany
příprava
- Předehřejte troubu na 180 °C, horní a dolní ohřev. Plech vyložte pečicím papírem.
- Omyjte citron a nastrouhejte kůru.
- Vejce smíchejte s cukrem, dužinou z vanilkového lusku a špetkou soli do pěny.
- Pak do vaječné směsi pomalu prosejte mouku a prášek do pečiva, přidejte podmáslí a citronovou kůru. Všechny suroviny smíchejte dohromady a vypracujte hladké těsto.
- Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech. Smíchejte mandlové lupínky se skořicí a cukrem a rovnoměrně je rozprostřete na těsto.
- Koláč pečeme na prostřední mřížce 25 minut. Zahřejte smetanu a rozpusťte v ní máslo. Po uplynutí doby pečení vyjměte koláč z trouby a ještě teplý koláč rovnoměrně potřete krémem. Před podáváním nechte vychladnout.