Máslový koláč s mandlemi na nedělní odpoledne

Podmáslový koláč s mandlemi zaujme svou chutí a krátkou dobou přípravy. Odhalení receptu.

Chcete koláč, jehož příprava nezabere mnoho času? Pak vyzkoušejte náš podmáslový koláč s mandlemi – je to opravdový zasvěcený tip. Se započítáním doby pečení vám na upečení tohoto neuvěřitelně sladkého a nádherně nadýchaného dortu stačí pouhých 35 minut. Tak hurá do trouby!

Máslový koláč s mandlemi: tajnou ingrediencí je podmáslí.

Na koláč je najednou chuť. Ale vytvořit koláč teď zabere spoustu času, že? Ne nutně, alespoň pokud se rozhodnete pro podmáslový koláč s mandlemi. Je hotový za méně než půl hodiny, včetně času v troubě, a zvládnou ho i začínající pekaři.

Koláč se skládá z jednoduchého tekutého těsta, které z mouky, vajec, cukru, soli, kvásku, citronové kůry, vanilkové dužiny a podmáslí uhnětete v hladké těsto a pak ho dáte na plech. Do těsta se přidá směs mandlí, skořice a cukru. Plechový koláč se poté pošle na 25 minut do trouby. Po uplynutí doby pečení koláč potřeme směsí teplé smetany a másla rozpuštěného ve smetaně a před podáváním jej necháme dobře vychladnout.

To, co dělá dort tak výjimečným, je samozřejmě podmáslí. Jednak zajišťuje, že těsto spolu s citronovou kůrou má oproti sladké náplni z mandlí a cukru lehce nakyslý nádech, a jednak je krásné, lehké a vzdušné. Pokud vám stále chybí svěžest pečiva, můžete jednoduše přidat ovoce. Chuť podmáslového koláče skvěle doplní maliny nebo mandarinky. Hodí se však i jahody nebo třešně.

Krémový koláč s mandlemi

Ingredience

Na těsto:

  • Na těsto: 1 bio citron
  • 3 vejce
  • 350 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 špetka soli
  • 600 g mouky
  • 1 1/2 balení prášku do pečiva
  • 500 ml podmáslí

Na náplň:

  • 150 g mandlí nakrájených na plátky
  • 100 g cukru
  • 1/4 lžičky skořice
  • 60 g másla
  • 150 g smetany

příprava

  • Předehřejte troubu na 180 °C, horní a dolní ohřev. Plech vyložte pečicím papírem.
  • Omyjte citron a nastrouhejte kůru.
  • Vejce smíchejte s cukrem, dužinou z vanilkového lusku a špetkou soli do pěny.
  • Pak do vaječné směsi pomalu prosejte mouku a prášek do pečiva, přidejte podmáslí a citronovou kůru. Všechny suroviny smíchejte dohromady a vypracujte hladké těsto.
  • Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech. Smíchejte mandlové lupínky se skořicí a cukrem a rovnoměrně je rozprostřete na těsto.
  • Koláč pečeme na prostřední mřížce 25 minut. Zahřejte smetanu a rozpusťte v ní máslo. Po uplynutí doby pečení vyjměte koláč z trouby a ještě teplý koláč rovnoměrně potřete krémem. Před podáváním nechte vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *