Jablečný koláč v kombinaci se skořicovými rohlíčky! Skvělý recept z listového těsta na nezapomenutelný jablečný koláč se skořicí.
Nikdy jste sami nepekli jablečný koláč, protože se trochu bojíte hnětení těsta? Žádný problém – stačí použít hotové listové těsto. Náš jablečný koláč se skořicí je kombinací dvou oblíbených druhů pečiva, které zvládne každý, ať už je profesionál, nebo začátečník.
Jablečný koláč se skořicovými buchtami: základ ze skořicových buchet
Specialitou našeho jablečného koláče se skořicovou buchtou je jak základ, tak vrchní část koláče. Tvoří je spousta malých skořicových rohlíčků. Stačí vám čtyři rohlíčky listového těsta z police v chladničce a tento recept na nebeský koláč zvládnete během chvilky.
Jakmile vyložíte formu na muffiny skořicovými rohlíčky z listového těsta, zavařte jablka. Stačí přidat cukr, skořici a mouku a vše dobře promíchat. Jablka rovnoměrně rozprostřete na skořicové buchty. Ze zbylého listového těsta vytvořte spoustu malých skořicových buchtiček, které pak srolujte a vytvořte z nich vrchní část dortu. Po upečení se na povrch přidá krásná poleva z citronové šťávy a moučkového cukru.
Tip: obzvlášť vhodné je péct na silikonové podložce na pečení. Pracovní plocha tak zůstane čistá a budete se muset méně namáhat s jejím čištěním. Praktické!
Víte, co by se ještě hodilo k tomuto lahodnému jablečnému koláči se skořicovými buchtami? Šlehačka s vanilkovou nebo vanilkovou zmrzlinou – jablka opravdu nelze zkombinovat lépe. I když s pečením ještě nemáte mnoho zkušeností, tento jablečný koláč není složitý na přípravu, ale ve výsledku vypadá, jako by ho vytvořil profesionál. Přeji vám příjemnou zábavu při jeho zkoušení!
Jablečný koláč se skořicovou buchtou
Ingredience
Na těsto: 1:
- Vložte do lednice 4 rohlíky listového těsta z poličky.
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 8 lžic skořice
Na náplň:
- Vezměte si 10 červených jablek.
- 170 g cukru
- 1 lžíce skořice
- 3 lžíce mouky
Na zdobení:
- poleva
příprava
- Listové těsto nejprve rozválejte na připraveném papíru, potřete ho rozpuštěným máslem a posypte asi 2 lžícemi skořice. Poté ho na jedné z dlouhých stran pevně srolujte. Roládu nechte vychladnout a postup opakujte se všemi pláty listového těsta.
- Každou roládu pak nakrájejte na přibližně 20 kousků.
- Nyní vyložte kulatou, olejem vymazanou koláčovou formu miniroličkami ze 2 listů listového těsta. Malé „šneky“ položte zevnitř ven a pak je do formy pevně vtlačte tak, aby se spojily a vytvořily základnu nebo okraj těsta. Okraj koláče může přečnívat přes okraj formy.
- Poté celý povrch potřete žloutkem.
- Poté oloupejte jablka a nakrájejte je na úzké plátky. Poté je posypeme cukrem, skořicí a moukou a vše důkladně promícháme, nejlépe rukama. Poté náplň rovnoměrně rozetřete po formě.
- Zbylých 40 buchet uspořádejte do kruhu na velký plech pečicího papíru a navrch položte druhý plech. Poté šneky opatrně srolujte pomocí válečku.
- Poté sejměte horní list, na jablečnou náplň „nakapejte“ list skořicového buchtového těsta jako pokličku a jemně jej přitiskněte na vrchol. Poté odstraňte pečicí papír a odřízněte těsto na víku koláče, které vyčnívá přes okraj. Povrch opět potřete žloutkem.
- Poté koláč pečte 40 minut při 180 °C (horní a dolní ohřev).
- Zatímco těsto mírně chladne, smíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem a vytvořte polevu. Touto směsí polijte koláč a lžící ho po částech polévejte.