Tyto jablečné a skořicové koláče se dají připravit rychle, pokud do nich vpadnete spontánně, a jejich chuť je božská.
Kdo by to neznal? Máte chuť na něco sladkého, ale nemáte čas péct velký koláč. V tom případě se hodí jablečné koláče se skořicí. Jsou rychlé na přípravu, velmi nenáročné a ideální, pokud si chcete s rodinou spontánně pochutnat na něčem lahodném.
Vůně skořice a čerstvě upečených jablek okamžitě naplní celou kuchyni – navodí pocit zimy! Ale pozor: tyto malé koláčky jsou návykové a zaručeně je sníte rychleji, než si všimnete.
Ještě lepší je upéct nebo zamrazit jich víc, abyste měli vždycky zásoby. Za tímto účelem vložte plátky jablek zabalené do alobalu do trouby, aby se nepřipálily a zůstaly šťavnaté.
Náš recept na skořicové jablečné talíře v ráji
Ingredience na přibližně 15 kusů:
- Potřebujete: 4 jablka
- přibližně 30 ml citronové šťávy
- 100 g másla
- 80 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1 špetka soli
- 2 vejce (velikost M)
- 200 g mouky
- 2 lžičky a hrst prášku do pečiva
A je to tak snadné:
1. Nejprve oloupejte jablka, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na malé kousky. Ihned smícháme s citronovou šťávou a skořicí, přikryjeme a necháme několik minut louhovat.
2. Nyní je čas na těsto. Měkké máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. Poté postupně vmíchejte vejce, aby bylo těsto obzvlášť nadýchané.
3 Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji prosejte do těsta. Nyní přidejte plátky jablek (včetně skořicové tekutiny) a jemně promíchejte.
4. Plech vyložíme pečicím papírem. Navlhčenou polévkovou lžící na něj naneste asi 15 kopečků těsta. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů (horní/spodní ohřev 200 stupňů) přibližně 20-25 minut.
5. Koláče se nejlépe jedí teplé, v případě potřeby posypané moučkovým cukrem. Ještě chutnější: smíchejte polevu z moučkového cukru a vody a talíře jí potřete.