Bude to sladký leden. Čtyři vynikající masopustní recepty. Určitě je vyzkoušejte

Leden znamená masopust, což znamená čas rodinných a společenských setkání. Co naservírovat hostům během jejich návštěvy? Nemusíte hledat neobvyklé recepty. Zde jsou čtyři zajímavé návrhy. Na seznamu by samozřejmě neměly chybět tradiční sýrové koblihy. Dobrou chuť!

Leden je ideální čas na malé experimentování s dezerty. Zvlášť proto, že během masopustu není nouze o příležitosti k setkání. Jak překvapit své hosty? Nemusíte se zaměřovat na složité recepty. Stačí použít pomeranče, které jsou v tomto ročním období tak oblíbené, stejně jako fíky nebo datle. Zde jsou tři jednoduché recepty na sladké dezerty. Své hosty jimi určitě potěšíte!

Pomerančová pěna máčená v karamelu

Začněme receptem na pomerančovou pěnu zalitou karamelovou omáčkou. Zní to sladce? A jak chutná?

Ingredience: 

  • 1 lžička pomerančové šťávy,
  • nastrouhaná pomerančová kůra,
  • 2 vejce,
  • 1 žloutek,
  • 2 ploché lžičky moučkového cukru,
  • šálek cukru (na karamel),
  • 1 lžíce pomerančového likéru,
  • 400 ml kondenzovaného mléka,
  • 100 ml smetany,
  • sůl.

Způsob přípravy:

  1. Začneme tím, že do hrnce nasypeme cukr. Zahříváme, dokud se nerozpustí. Vaříme maximálně 10 minut – dáváme pozor, abychom ho nepřipálili. Další krok: Tekutý karamel nalijeme do čtyř malých žáruvzdorných formiček a dáme stranou.
  2. Do mísy rozbijeme žloutek a vejce, přidáme mléko, smetanu, moučkový cukr, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu a pomerančový likér. Vše šlehejte mixérem, dokud se všechny ingredience nespojí. Na závěr přidejte trochu soli.
  3. Vložte karamelové formičky do velké žáruvzdorné formy a naplňte ji vroucí vodou (měla by sahat do poloviny výšky formy). Formičky naplňte krémovou hmotou a pečte v troubě při 180 °C 30-35 minut. Po vyjmutí z trouby moučník vychladíme a dáme ho přes noc do lednice. Před podáváním oddělte dezert z forem pomocí nože a obraťte je. Podávejte s karamelem a plátky pomeranče.

Kašovité sušenky s mandlemi a fíky

A nyní v hlavní roli: mandle a fíky. S přídavkem prosa si můžete připravit lahodné sušenky. Jsou ideální jako svačina.

Složení: 

  • Složení: 100 g prosa,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 55 g mletých mandlí,
  • 45 g sušených fíků.
  • 180 ml vody,
  • 55 g cukru,
  • 65 g másla,
  • 5 g vanilkového cukru,
  • sůl.

Postup přípravy:

  1. Proso propláchneme vroucí vodou, poté zalijeme 180 ml vody s 1/2 lžičky soli. Vaříme na mírném ohni, dokud se voda zcela nevstřebá (asi 15-20 minut). Na závěr vše promíchejte – dávejte pozor, aby se kroupy nepřipálily. Počkejte, až vychladne.
  2. Pokud máte mandle ve vločkách, spařte je vroucí vodou a nasekejte nadrobno.
  3. Fíky nakrájejte na malé kostičky.
  4. Máslo rozpusťte a vychladlé vločky rozmixujte v mixéru dohladka. Poté přidejte ostatní ingredience a rozmixujte.
  5. Těsto pomocí lžíce přendejte například na plech vyložený pečicím papírem. Rozdělte je tak, abyste vytvořili 15-16 porcí sušenek. Nakonec je jemně uhlaďte.
  6. Sušenky pečte půl hodiny při 180 stupních. Upečené sušenky získají zlatavou barvu.
  7. Sušenky nechte vychladnout. Hotovo!

Pomerančový mandlový koláč přímo ze Sicílie.

Pokud chceme na setkání propašovat trochu Itálie, nic nám nestojí v cestě. Při této příležitosti bychom měli připravit sicilský pomerančovo-mandlový koláč. Určitě tak ochutnáme italský „sladký život“!

Ingredience: 

  • 3 pomeranče,
  • 250 g mletých mandlí,
  • 1 a půl lžičky kvásku,
  • 6 vajec,
  • 200 g cukru.

Postup přípravy:

  1. Pomeranče omyjeme a poté je oloupeme kartáčkem. Ovoce vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Poté je scedíme a necháme vychladnout.
  2. Do mísy nasypeme 250 g mletých mandlí, 200 g cukru a jednu a půl lžičky kvásku. Vše společně promíchejte.
  3. Vychladlé pomeranče rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte z nich semínka. Ovoce i se slupkou a dužinou vložte do mixéru a nasekejte.
  4. Do směsi vmíchejte 6 vajec a přidejte dříve smíchané suroviny (mandle, cukr, kvásek, pomerančovou směs). Vše rozmixujte při nízkých otáčkách.
  5. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C. Nalijte těsto do formy a pečte při uvedené teplotě 50 minut.

Knedlíky se sýrem. Známé masopustní pohoštění

A nakonec: kultovní koblihy se sýrem. Jedná se o občerstvení, které je během masopustu obzvláště oblíbené. Ne nadarmo – nejenže jsou knedlíky chutné, ale jejich příprava je rychlá a snadná.Bude to sladký leden. Čtyři vynikající masopustní recepty. Určitě je vyzkoušejte

Složení: 

  • 25 mcg tuku tvaroh,
  • 4 µg rozpuštěného másla,
  • 35 µg pšeničné mouky,
  • 3 lžíce zakysané smetany,
  • 4 žloutky,
  • 2 lžíce moučkového cukru,
  • 1 lžíce alkoholu,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 700 ml oleje na smažení,
  • mouka a moučkový cukr na posypání.

Způsob přípravy:

  1. Postup: Tvaroh rozpustíme, přidáme žloutky, mouku (nejlépe prosátou), máslo, smetanu, moučkový cukr, jedlou sodu a alkohol. Těsto uhněteme tak, aby se „lepilo“.
  2. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku 1 cm. Vykrajujeme kolečka o průměru 4 cm, střed můžeme „vykrojit“ skleničkou. Zbylé těsto ze „středu“ můžete znovu prohníst a vytvořit další koblihy.
  3. Knedlíky smažte v rozpáleném oleji – měly by být z obou stran zlatavě hnědé.
  4. Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem. Hotovo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *