Má méně tuku a více bílkovin než kuřecí maso. Nejlepší maso na hubnutí

V obchodě nejčastěji volíme kuřecí maso, které je levné a snadno se připravuje. O něco více bychom se však měli zajímat o krůtí maso, které je také snadno dostupné, rychle se připravuje a je plné cenných živin. Zjistěte, zda je krůtí maso zdravější než kuřecí a jaké jsou přesně jeho výhody.

Maso je běžným zdrojem bílkovin a zdravých mastných kyselin, které jsou důležitou součástí vyvážené stravy. Odborníci na výživu upozorňují, že nízkokalorická drůbež je dobrou volbou. Je krůtí maso zdravé a mělo by být zařazeno do běžného jídelníčku?

Je krůtí maso nejzdravějším masem?

Krůtí maso je křehké a má nízký obsah tuku. Odborníci na výživu doporučují zařadit ho do každodenního jídelníčku i třikrát nebo čtyřikrát týdně. Odborníci tvrdí, že se jedná o jeden z nejzdravějších druhů masa. Jedná se o nízkokalorický výrobek, který obsahuje maximálně asi 130 kcal na 100 g (nejméně kalorická jsou prsa, nejvíce kalorické jsou vedlejší výrobky). Z tohoto důvodu se vyplatí jíst ho mimo jiné: při redukční dietě.

V krůtím mase je hodně bílkovin, ale málo tuku. V průměru více než 17 procent Maso obsahuje exogenní aminokyseliny, tedy důležitý stavební prvek organismu. Člověk si je nedokáže syntetizovat, proto je musí dodávat potravou. Krůtí maso má navíc nízký obsah škodlivých nasycených tuků a zároveň obsahuje zdravé nenasycené tuky nezbytné pro správnou funkci mnoha orgánů.

Krůtí maso je také pokladnicí vitaminů a minerálních látek. Obsahuje mimo jiné: vitamin D (který podporuje imunitu a dobré zdraví kostí) a vitaminy skupiny B (zodpovědné za správnou funkci nervového a kardiovaskulárního systému). Obsahuje také draslík, fosfor, hořčík, železo a sodík. Konzumace drůbežího masa udržuje zdravé srdce a nervový systém a pomáhá snižovat riziko anémie.

To vše činí z krůtího masa vhodnou volbu pro osoby se zvláštními výživovými potřebami, jako jsou lidé snažící se zhubnout, děti, starší lidé, těhotné a kojící ženy a lidé s citlivým trávicím systémem. Je nízkokalorické, snadno stravitelné a zároveň má vysokou výživovou hodnotu.

Je krůtí maso zdravější než kuřecí?

Drůbeží maso je v polské kuchyni velmi oblíbené. Vzhledem k jeho nižší ceně se kuřecí maso častěji přidává do nákupních košíků. Má to negativní vliv na stravu? Chcete-li zjistit odpověď, musíte si položit otázku: Je krůtí maso zdravější než kuřecí?

Především je krůtí maso křehčí struktury a chuti. Přestože jsou oba druhy drůbeže lehce stravitelné, obsahují podobný soubor vitaminů a minerálních látek, jsou bohatým zdrojem bílkovin a mohou být součástí zdravé stravy, je třeba zdůraznit, že krůtí je méně kalorické. Obsahuje také o něco méně tuku a více bílkovin.

Proto je libové krůtí maso o něco lepší volbou, i když se nemusíte zcela vzdávat kuřecího masa. Obojí, konzumované střídavě, vám umožní zpestřit jídelníček a učinit stravu vyváženější.

Co připravit z krůtího masa k večeři?

Krůtí maso je snadno dostupné a velmi snadno se zpracovává, takže se v kuchyni hojně využívá. Díky své křehké struktuře se nemusí dlouho marinovat ani rozbíjet, aby bylo měkčí. Lze je vařit, smažit, grilovat, dusit i péct. Nejlepší je vystavit je vysokým teplotám na krátkou dobu, aby se v nich zachytily všechny šťávy a maso bylo šťavnaté a měkké.

Co uvařit z krůtího masa k večeři? Receptů je poměrně dost. Lze ho upéct v rukávu a podávat s rýží a oblíbeným salátem. Velmi chutná jsou také grilovaná prsa, která se pak přidávají do salátu. Krůtí maso můžete také naklepat a udělat z něj šťavnatý burger. Pokud hledáte konkrétní recepty na večeři, níže najdete dva snadné a zdravé recepty.

Mleté krůtí řízky

Ingredience: 

  • 1 kg mletých krůtích řízků,
  • 120 g cibule,
  • 100 g strouhaného žlutého sýra,
  • 2 žloutky,
  • velký prošlý rohlík,
  • 45 g másla,
  • sůl,
  • pepř,
  • plochá lžička muškátového oříšku,
  • 150 g strouhanky na obalení,
  • olej na smažení.

Jak na to:

Mleté maso vložíme do mísy. Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte do misky. Přidáme také žlutý sýr a 2 žloutky. Dobře promíchejte.

Rohlík namočíme do vody. Přebytečnou tekutinu slijte, natrhejte v dlaních a přidejte do mísy. Rozdrobte lžíci másla a přidejte ji k ostatním ingrediencím. Směs prohněteme rukama. Nakonec ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Strouhanku rozprostřete na talíř. Navlhčete si ruce a vytvarujte středně velké řízky. Každý z nich obalte ve strouhance.

Na pánev nalijte trochu oleje. Do rozehřátého tuku vložte připravené kotlety. Smažte několik minut z každé strany dozlatova.

Krůtí rolka

Ingredience: 

  • Potřebujete: 800 g krůtího filé,
  • 100 g parmské šunky,
  • 3 lžičky olivového oleje,
  • lžička másla (+ trochu na vymazání formy),
  • 1/2 cukety,
  • 1/2 cibule,
  • stroužek česneku,
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu,
  • 30 g strouhaného sýra mozzarella,
  • 30 g strouhaného parmezánu,
  • 60 g sýra feta,
  • 6 sušených rajčat,
  • 2 lžičky olivového oleje ze sušených rajčat.

Jak na to:

Krůtí maso vyložíme pečicím papírem a nakrájíme na ploché plátky silné asi 1,5 cm. Osolte a opepřete podle chuti a potřete dvěma lžičkami olivového oleje. Vložte do chladničky.

Připravte náplň. Omytou cuketu nastrouháme na jemném struhadle. Lehce je osolíme a necháme stranou okapat. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, česnek rozmačkejte. Na pánvi rozpustíme máslo a lžičku olivového oleje. Do rozehřátého tuku přidejte cibuli a česnek, ochuťte tymiánem a osmažte dozlatova. Z cuket slijte přebytečnou vodu a vložte je do pánve. Opékejte je asi 5 minut. Podle chuti osolte a opepřete. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Po vychladnutí náplně přidejte nastrouhanou mozzarellu a parmazán. Míchejte, dokud se všechny ingredience nepromíchají.

Vyjměte maso z lednice a rozložte ho na prkénko. Do středu položte proužek náplně, posypte rozdrobeným sýrem feta a plátky sušených rajčat. Roládu opatrně přeložte a okraje zajistěte párátky, aby se nerozvinula. Vložte závitek do žáruvzdorné formy s lehce naolejovaným dnem. Na roládu položte plátky parmské šunky. Zastrčte je pod maso. Sušená rajčata naplňte dvěma lžičkami olivového oleje. Vložte do chladničky asi na hodinu, aby se chutě propojily.

Předehřejte troubu na 200 °C. Když se trouba začne zahřívat, vyjměte žáruvzdornou formu z lednice. Těsně před vložením do trouby nalijte na dno formy další 4 lžíce vody. Pečte přibližně 35-40 minut. Když upečenou krůtí roládu vyndáte, odstraňte párátka a nechte ji ještě 5 minut odležet. Poté ji nakrájejte na plátky a podávejte horkou.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *