Asi jste už slyšeli rčení „Jste to, co jíte“. Strava má velký vliv na zdraví a pohodu, proto bychom si měli pečlivě vybírat potraviny, které skončí na našem talíři. Vysvětlíme vám, čemu je nejlepší se vyhnout.
Slova „jste to, co jíte“ pronesl německý filozof Ludwig Feuerbach. Domníval se, že to, co děláme, jak jednáme a myslíme, úzce souvisí s výživou. Vědomé stravování je důležité, protože vše, co se dostane do žaludku, ovlivňuje to, jak se cítíte. Některé složky mohou způsobovat nepříjemné pocity, včetně bolesti žaludku, nadýmání a pocitu těžkosti. To je znamení, že je máte omezit nebo vyřadit ze svého jídelníčku.
Na jaké výrobky bychom si měli dávat pozor? V České republice patří k nejoblíbenějším masům.
Jedním z nejkontroverznějších výrobků je vepřové maso. Mnoho lidí si může myslet, že na něm není nic špatného. Vždyť je vynikajícím zdrojem bílkovin, bohaté na cholin a vitaminy skupiny B. Vepřové maso je také velmi chutné. Bohužel má i nevýhodu: obsahuje hodně tuku, který výrazně prodlužuje dobu trávení. Pravidelná konzumace párků, klobás a slaniny, tedy zpracovaného masa, může zvyšovat hladinu cholesterolu a zvyšovat riziko srdečních onemocnění.
Pokud vaše stravovací návyky zahrnují značné množství ultra zpracovaných vepřových výrobků, zvyšujete riziko nepříznivých zdravotních stavů, jako je vysoký krevní tlak a hladina cholesterolu, kardiovaskulární onemocnění a mrtvice. Pokud chcete jíst vepřové maso, vybírejte si libové kusy, které poskytují výživovou hodnotu a neobsahují nadbytečný tuk.
Nezdravé potraviny vašemu tělu škodí. V pozdějším věku můžete trpět
Vysoce zpracované potraviny obsahují velké množství nasycených tuků, soli, cukru a řadu umělých přísad, jako jsou konzervační látky, barviva, zvýrazňovače chuti a emulgátory. Bohužel i Čechy oblíbená vepřová kotleta je považována za kalorický pokrm. Laboratoř (založená odborníky na výživu a podporující zdravou výživu) na svých webových stránkách varuje, že strouhanka a mouka, které se používají k pečení masa, „působí jako houba“.
Proč? Absorbují velmi velké množství tuku a zvyšují tak kalorickou hodnotu jídla. Vědci také zdůraznili, že bychom měli čas od času jíst červené maso. „ Vepřová kotleta je bohatá na tuk a cholesterol, což může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.“ Pokud je chcete jíst, místo smažení je upečte v troubě nebo je připravte na grilovací pánvi.